3 C
Vinkovci
Subota, 20. travnja 2024.

Likovnjaci u nedjelju doniraju umjetnine ukrajinskom veleposlaniku

Više od autora

- vl promo-

Koliko god se sve ponekad čini loše, jedno je uvijek sigurno, a to je da će umjetnost uvijek prevladati. Tako se Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Vinkovci odlučilo pomoći Ukrajini na njima jedinstven način – umjetnošću.

Akcija koja je započela još u travnju urodila je plodom od 62 umjetnička djela koja će biti donirana ukrajinskom veleposlaniku Vasilju Kiriliču kojega će vinkovački likovnjaci ugostiti u Art Clubu na svečanoj primopredaji.

„Ovako nešto za organizirati bilo je izrazito teško, ali na kraju imamo jedan lijep događaj koji je i humanitarnog karaktera”, objasnio je Marko Lončar, tajnik društva, te dodao kako je akcija dobila poprilično dobar odaziv od strane hrvatskih umjetnika.

„Kada su umjetnici iz ostalih županija čuli da smo pokrenuli ovakvu akciju, onda su se uključili, tako da imamo 57 autora iz tri županije”, ističe Lončar.

Arhiva

Zahvaljujući ovome, donirane umjetnine velike su vrijednosti.


„Prodajna tržišna vrijednost prelazi iznos od 200 000 kuna i slike su namijenjene ne samo kao poklon, nego opremanju prostora dvije do tri škole i jedne institucije u Ukrajini”, navodi tajnik vinkovačkog HDLU-a, te podsjeća da se akcija odvijala kroz tri faze.

Prva je realizirana putem donacija koje su mogle biti prihvaćene u Crvenom križu između 9. do 28. travnja. Sljedeća faza je bila izlaganje spomenutih umjetnina, a treća i zadnja bit će izložba svih radova te nedjeljno potpisivanje povelje o primopredaji umjetnina s veleposlanikom Kiriličem.

Poticaj za ovo, kaže, proizlazi što i samo umjetničko društvo ima dva člana koji su porijeklom Ukrajinci, a ideja je proizašla iz zajedničkog promišljanja nakon početka rata u Ukrajini.

Arhiva

Događaj, koji će biti popraćen glazbom i na koji su svi dobrodošli održava se u nedjelju, 17. srpnja u 18 sati u Art Clubu u Vinkovcima.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno