U galeriji Gradskog kazališta “Joza Ivakić” Vinkovci u suradnji Udruge veterana 5. gardijske brigade “Sokolovi”, Hrvatskog društva likovnih umjetnika Vinkovci i Gradskog muzeja Vinkovci, večeras je svečano otvorena likovna izložba s djelima nastalima na 3. likovnoj koloniji Božidara Kopića u Vinkovcima, ustanovljenoj u spomen na tog istaknutoga likovnog umjetnika, koji je 1966. godine u Vinkovcima osnovao Galeriju likovnih umjetnosti, današnju, Galeriju likovnih umjetnosti “Slavko Kopač” GMV Vinkovci. Ove godine na koloniji su najvećim brojem sudjelovali srednjoškolci i to iz njemačke škole Wilhelm Normann Berufskoleg iz grada Herforda, Tehničke škole Ruđera Boškovića, Srednje strukovne škole i Gimnazije Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima i Škole za tekstil, dizajn i primijenjenu umjetnost u Osijeku.

Izložbu je otvorio predsjednik UV 5. gbr “Sokolovi” Zoran Marunček, a otvaranje, u kojemu su vinkovački srednjoškolci izveli i prigodan program, vodio je Krešimir Marić, voditelj kolonije i autor postava izložbe.

Večerašnjim programom počelo je obilježavanje 27. obljetnice slavne 5. gbr “Sokolovi”, koje se nastavlja sutrašnjom proslavom u suradnji s Gardijskom oklopno-mehaniziranom brigadom Hrvatske kopnene vojske.

Uzvanici proslave okupit će se u vojarni 5. gbr. Slavonski sokolovi gdje će kod spomenika poginulim pripadnicima slavne brigade po kojoj vojarna i nosi ime, položiti vijence i upaliti svijeće.

Potom slijedi hodnja do središta grada i misa u crkvi Sv. Euzebija i Poliona s početkom 10 sati.

Nakon mise svi sudionici uputit će se na parkiralište hotela Slavonija gdje je od 9 do 16 sati predviđen Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme Hrvatske vojske, a za 11 sati najavljeno je svečano postrojavanje.

Povjesnica 5. gardijske brigade “Sokolovi”

Temeljem zapovjedi ministra obrane RH, 5. listopada 1992. godine osnovana je 5. gardijska brigada HV. Njena ratna prošlost seže daleko ranije, jer je sastavljena od dragovoljaca i iskusnih ratnika i branitelja koji su se istakli tijekom 1991. i 1992. godine u obrani legendarnog Vukovara, Vinkovaca, Županje, Osijeka, Đakova, Slavonskog Broda i drugih gradova istočnog dijela Hrvatske. Temelj “Sokolovima” dali su branitelji Vukovara, pripadnici 204. „A“ brigade, te ratnici iz drugih postrojbi ovog dijela Slavonije: 2. pješačke bojne (Vinkovačke) 3. gbr, 3. satnije (Novogradiške bojne) 3. gbr, 105. brigade HV, 106. brigade HV, 107. brigade HV, 108. brigade HV, 109. brigade HV, 121. brigade HV, 123. brigade HV, 124. brigade HV, 132. brigade HV, 157. brigade HV, pripadnici MUP-a RH, branitelji i dragovoljci iz drugih postrojbi i drugih zemalja. Sve što su navedene postrojbe učinile za obranu Hrvatske, dokazuje s kojim su ratnim iskustvom u tom trenutku bili “naoružani” “Slavonski sokolovi”.

Odmah po osnutku brigada odlazi početkom 1993. godine u obranu Zadra i zadarskog zaleđa. Nakon zadarske bojišnice, tijekom 1993. i 1994. godine, brigada odlazi na Južno bojište (Mostar, Uskoplje i Livanjsko ratište), gdje se njeni pripadnici iskazuju hrabrošću i učinkovitošću u obrani hrvatskih prostora. 1995. godina, godina je veličanstvenih pobjeda Hrvatske vojske kroz akcije “Zima 94”, “Bljesak”, “Ljeto 95” i “Oluja”, gdje svoj izuzetan doprinos daju i pripadnici 5. gbr. Iskazavši se u akciji “Bljesak”, svojim uspješnim djelovanjem, pridonose brzom slomu tzv. 18. korpusa paravojske odmetnutih Srba te omogućuju brzo oslobađanje zapadne Slavonije.

Za odmor nakon pobjede “Sokolovi” nisu imali vremena jer su odmah po završetku borbenih djelovanja nastavili s obukom, uvježbavanjem i usavršavanjem. Rezultate su pokazali na taktičkoj vježbi “Mlinac 95” gdje je još jednom pokazana izuzetna motiviranost i spremnost “Slavonskih sokolova” za provedbu najzahtjevnijih borbenih zadaća.

Svoj doprinos u vojno redarstvenoj operaciji “Oluja” “Sokolovi” su iskazali u čvrstom držanju tadašnje crte razdvajanja na području istočne Slavonije, spremno iščekujući zapovijed za oslobađanje preostalog dijela privremeno okupirane domovine. Na žalost, velikih pobjeda nema bez žrtava. Tijekom borbe za slobodu i neovisnost Hrvatske poginula su 83 pripadnika 5. gbr, a ranjeno je 300 pripadnika. Nakon ratnih djelovanja, postrojba se okreće izobrazbi i obuci te daljnjem ustrojavanju i usavršavanju Hrvatske vojske.

5. gardijska brigada uspješno je provela sve zadaće vojnog vrha RH te se uspješno iz pobjedničke ratničke postrojbe transformirala u isto tako vrhunski osposobljenu i spremnu mirnodopsku postrojbu OSRH. S ciljem daljnjeg ustroja i modernizacije Hrvatske vojske brigada je s djelovanjem prestala 28. veljače 2003.godine. Najveći dio ratnika i pripadnika brigade je umirovljen, ali isto tako je veliki broj iskusnih i dokazanih ratnika ostao kao sastavni dio OSRH. Zbog svega učinjenoga u razdoblju svoga djelovanja, 5.gardijska brigada Hrvatske vojske zaslužuje posebno mjesto u povijesti hrvatske države.

Sokol živi vječno”