- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Do isteka roka u ponoć dvanaest je kandidata i kandidatkinja predalo potpise za kandidaturu za predsjednika Republike Hrvatske. To su Zoran Milanović koji je prikupio oko 78.000 potpisa, Mislav Kolakušić s 15.000, Nedjeljko Babić 14.000, Dejan Kovač 16.000, Anto Đapić 13.000, Kolinda Grabar-Kitarović s više od 230.000, Miroslav Škoro više od 70.000, Katarina Peović 14.000, Dario Juričan 13.000, Ivan Pernar 15.000 i Dalija Orešković s oko 11.000. Slobodan Midžić predao je DIP-u samo svoj potpis. Zanimljivo je bilo, kako prenose državni mediji, kad je u DIP stigla Dalija Orešković, koja je došla oko 23:30. Ispostavilo se da je stigla bez obrasca za kandidaturu, tzv. OP-1, kojim stranka ili više njih, odnosno grupa birača predlažu kandidata za predsjednika. Obrazac je nakon kraćeg vremena osiguran, pa je Orešković potpise DIP-u predala doslovno u posljednjim minutama, u 23:58. Nakon zaprimanja svih kandidatura, DIP ima rok od dva dana da sve potpise pročešlja i objavi pravovaljanu listu kandidata, koji će na glasačkom listiću biti navedeni abecednim redom.

Po broju prikupljenih potpisa tri najjača kandidata svoje su info pultove, na kojima su se i prikupljali potpisi, imali i u Vinkovcima.

Kako saznajemo, u našem je gradu za aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović prikupljeno gotovo dvije i pol tisuće potpisa, za Zorana Milanovića 600, a za Miroslava Škoru oko tisuću potpisa.

Predizborna kampanja počet će 5. prosinca u ponoć i trajati do subote 21. prosinca, kada počinje izborna šutnja. Izbori za predsjednika Republike Hrvatske održat će se u nedjelju, 22. prosinca, a u subotu te u nedjelju, na dan izbora, zabranjena je svaka promidžba, kao i svako objavljivanje prethodnih rezultata ili procjena rezultata izbora. Kandidati na kampanju smiju potrošiti do osam milijuna kuna, s tim što najviši iznos donacije pojedinaca može biti 30.000 kuna, a donacije pojedine tvrtke 200.000 kuna. Anonimne su donacije zabranjene.

Vlada je donijela i odluku o visini naknade troškova izborne promidžbe, a ona se raspoređuje kandidatima koji su osvojili više od deset posto glasova, razmjerno dobivenim glasovima prema konačnim rezultatima izbora. Za kandidata odnosno kandidatkinju s najviše dobivenih glasova u prvom izbornom krugu ta naknada iznosi milijun kuna, s time što se ne smije isplatiti u iznosu većem od ostvarenih troškova izborne promidžbe. U proračunu je za naknadu troškova izborne promidžbe osigurano 2,8 milijuna kuna.