18 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

LiveTrafficHR nova aplikacija HAC-a za vozače

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Hrvatske autoceste (HAC) predstavile su projekt Crocodile 3 Croatia te mobilnu aplikaciju LiveTrafficHR, pomoću koje korisnici autocesta mogu u realnom vremenu dobivati informacije važne za planiranje i sigurnost putovanja, javlja HINA.

Korisnici u aplikaciju mogu prijaviti jednostavno, samo putem osobnog maila.

“Cilj nam nije bio razviti samo klasičnu navigaciju, već smo napravili mobilnu aplikaciju koja objedinjuje podatke s kojima raspolažu upravitelji autocesta u Hrvatskoj”, rekao je Davor Bičanić iz HAC-a, uključujući Bina Istru i Autocestu Zagreb – Macelj (AZM).

Informacije koje služe sigurnosti prometa vozačima, ažuriraju se u realnom vremenu. Vozači uz ostalo mogu planirati putovanje i u svakom trenutku znati gdje se nalaze, dok će im se u slučaju nesreće ili loših vremenskih uvjeta na nekoj dionici prikazati obilazna ruta. Aplikacija će, također u realnom vremenu, informirati o svim radovima na cestama, meteo uvjetima i kompletnom stanju na hrvatskim autocestama.

Aplikacija je povezana i s hitnim službama putem broja 112, tako da ako, recimo, vozač naiđe na neku nesreću, nadležne službe može kontaktirati putem aplikacije.Projekt “Crocodile 3” obuhvaća sedam država EU-a: Austriju, Češku, Mađarsku, Italiju, Sloveniju, Cipar i Hrvatsku.

FOTO: Nacional.hr

“Predstavlja suradnju javne uprave, upravitelja autocestama i državnim cestama te pružatelja usluga u stanju u prometu. Rezultat je visokokvalitetna usluga za putnike na jednom od najvažnijih cestovnih koridora u Europi”, kazala je Direktorica Odjela za europske fondove i međunarodnu suradnju HAC-a Marina Pintur.

Dodala je da projekt vozačima omogućava da prije ili tijekom putovanja optimiziraju rutu, reagiraju na poremećaje u prometu i izbjegavaju potencijalno opasne situacije.

Vrijednost projekta je 4,89 milijuna eura od čega je 85 posto, odnosno nešto više od 4,1 milijun eura financirano sredstvima iz EU-ovih fondova.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno