10 C
Vinkovci
Utorak, 5. ožujka 2024.

Ljeto je provod, ljeto su koke, ali i sunce i UV zračenje

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

More je provod, more su koke, pjeva Zabranjeno pušenje u legendarnoj Baladi o Pišonji i Žugi, ali ruku na srce, more je i ježinac, i opekline, i sunce i UV zračenje koje nas po indeksu već mjesec dana upozorava da je zadnji trenutak za zaštitu kože od ultraljubičastog zračenja.

 

Usprkos trenutno hladnijoj fronti, već se uvriježilo kako iz godine u godinu bilježimo nagli prijelaz, praktički iz zime u ljeto pa je krajnje vrijeme pobrinuti se za svoju kožu, prvenstveno lice, vrat i ruke koji su svakodnevno najizloženiji suncu.

“Osobe koje imaju solarni dermatitis i jako “gore”, a sporo tamne ili gotovo uopće ne tamne nego pocrvene, trebaju barem dva do tri mjeseca prije ljeta piti betakaroten kako bi se na vrijeme aktivirao naš melanin. Tada ćemo lakše poprimati tamniju boju, koža neće toliko gorjeti i vjerojatnost da ćemo izbjeći solarni dermatitis je puno veća”, pojasnila je vinkovačka medicinska kozmetičarka Ivana Abramović.

Betakarotenom, naime, potičemo rad pigmenta, a još uvijek nije kasno početi ga piti, preporuka je, posebice onima, svjetlije puti. Ono što smo još provjerili, ne deblja i ne goriš – dva u jedan za zdravo, lijepo i preplanulo tijelo.

“Pripremu tijela pospješit će dobar piling i mlijeko za tijelo. To će kožu nahraniti i učiniti je hidratiziranom jer more i sunce ju isušuju. Za vrijeme sunčanja potrebno je koristiti zaštitni faktor i ne izlagati se najjačim sunčevim zrakama od 10 do 17 sati te nahraniti kožu poslije sunčanja kako ne bi ostala isušena”, savjetuje naša kozmetičarka koja u moru preparata na tržištu, važnim izdvaja samo zaštitni faktor kao ključnu nit vodilju pri kupnji, što ovisi o tipu kože.“Iako brzo tamnim, osobno za lice koristim putno pakiranje sa zaštitnim faktorom 30, najviše zbog pigmentacijske mrlje, a ujedno je 30 moj izbor i za tijelo tijekom prvih par dana izlaganja suncu. Kasnije je SPF manji, ali ono o čemu vodim računa, nikada se ne izlažem jakom suncu i na plaži nisam prije 16 sati. Kada sunce više nije jako, koristim marmeladu, no treba naglasiti da i nju možemo birati sa zaštitnim faktorom 10. Tada se lijepo tamni i bezbolno je”, poručuje vlasnica kozmetičkog salona u Vinkovcima.

Uslijed klimatskih promjena, više ni sunce nije kao što je nekada bilo, ipak ono je poslije 17 sati niže na horizontu pa ne prži kao u podne.

Pigmentacijske mrlje nikom nisu drage, sve su češće, a vidljive su već s prvim proljetnim zrakama. “U tom slučaju, čim krene prvo sunce, moramo koristiti veći zaštitni faktor, bilo da je riječ o kremi ili puderu”, savjetuje Ivana Abramović.

“Ako je naš izbor solarij, dosta ljudi ga posjeti par puta prije ljetovanja kako bi dobili podlogu, potaknuli pigment i spriječili crvenilo. To nije loš izbor ako je umjereno. Naime, solarij se čak koristi u liječenju psorijaze tijekom cijele godine jer lijek za psorijazu je sunce, a solarij nema štetnih zraka. Naravno, sve u granicama normale”, preporučuje.

Naša kozmetičarka napominje, jako sunce nije za nikoga bez obzira na dob i spol, pogotovo ne za djecu jer njihova je koža nježna, a pigment nije toliko aktivan pa je zato svakodnevno obvezan visoki zaštitni faktor u toplim mjesecima.

Što se tiče “jogurt recepta” za poslije sunčanja, Ivana radije preporučuje mlijeko za tijelo kako bismo ga nahranili, a za smirivanje upale i crvenila najučinkovitije je ono na bazi aloe vere za smirivanje upale i crvenila.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno