Foto: Anastasija Serafimovska

Gradsko kazalište “Joza Ivakić“ iz Vinkovaca održalo je kratku turneju u Sjevernoj Makedoniji, točnije u Krivoj Palanci i Kumanovu, čijoj su publici predstavili svoju komediju “Ljubaf“. U Krivoj Palanci sudjelovali su na 11. po redu Međunarodnom teatarskom festivalu “Sveti Joakim Osogovski“, dok su u Kumanovu po prvi puta bili dio festivala “Dani komedije“.

Kriva Palanka, grad na sjeveroistoku Sjeverne Makedonije, ove je godine ponovno bio domaćin Međunarodnog Teatarskog festivala “Sveti Joakim Osogovski“. Već 11. godinu ovaj Festival okuplja ponajbolja kazališta iz Makedonije, Srbije, Bugarske i Hrvatske, a među osam izvedbi koje su predstavljene publici bila je i “Ljubaf“ Gradskog kazališta “Joza Ivakić“ iz Vinkovaca.

Vrhuncu dana prethodio je susret s domaćinom, gradonačelnikom Borjancom Micevskim, koji je ovoj vrijednoj glumačkoj ekipi poželio dobru izvedbu i gromoglasan pljesak. Istaknuo je i kako je Kriva Palanka grad koji čuva tradiciju i njeguje svoju kulturu, tako kroz godinu broje oko 30 kulturnih manifestacija te na taj način privlače velik broj domaćih i stranih sudionika i posjetitelja. Sudjelovali su i na svečanom otvorenju Festivala te dodjeli nagrade poznatom makedonskom glumcu Koleu Angelovskom.

Koliko su Vinkovčani dobro prihvaćeni u gradu koji ih je ove godine ugostio već peti put, govori i činjenica da je upravo “Ljubaf“ otvorila Festival u utorak 1. listopada. Matea Marušić, Dorian Paulić i Vladimir Andrić ponovno su se pokazali kao tim koji se savršeno nadopunjuje, a oduševljenje tristotinjak posjetitelja nije izostalo. Ljubav između vinkovačkog kazališta i Krive Palanke nastavlja se i dalje jer domaćini ne kriju želju za novim gostovanjem naših kazalištaraca.

Nakon što je pobrala ovacije na festivalu “Sveti Joakim Osogovski, “Ljubaf“ se u srijedu preselila u Kumanovo. 22. Međunarodni festival “Međunarodni dani komedije“ kazališni je i komedijski događaj koji svake godine donosi komedijske predstave iz Makedonije, Srbije, Bugarske i Albanije, a smijeh je i ove godine napunio Kulturni centar Nacionalnog instituta Trajko Prokopiev. Grad koji broji oko 80 tisuća stanovnika treći je po veličini grad u Sjevernoj Makedoniji i također je pokazao veliko gostoprimstvo za naše kazalište, a sreću našim glumcima prije predstave poželio je i gradonačelnik Maksim Dimitrievski.

Ravnatelj GK “Joza Ivakić“ Zdenko Rečić te glumci Matea, Vladimir i Dorian doživjeli su uistinu jedan pozitivan šok kada su čuli da su tijekom dana sve ulaznice bile rasprodane – više od 650 posjetitelja živjelo je s predstavom od prve do zadnje minute, a “Ljubaf“ nikada prije nije imala tako veliku publiku. Puno kazalište, puno srce i osmijeh od uha do uha bili su odličan završetak ove turneje za koju je sljedeće godine, najavljuje ravnatelj Rečić, planirano nešto više gostovanja. Naime, umjesto predstave “Ljubav“ vinkovačko kazalište bi predstavilo svoju najpoznatiju komediju “Boeing Boeing“, a turneja bi uključivala gradove Staru Palanku, Kumanovo, Veles i Ohrid.

“Već tradicionalno smo u Krivoj Palanci dobro primljeni i puna dvorana pokazatelj je i da je publika dobro primila predstavu. I ja i glumci smo uistinu zadovoljni kako je sve prošlo i već su nam najavili da nas očekuju i na sljedećem festivalu. Na našem prvom gostovanju u Kumanovu, iako nisam izlazio na scenu, imao sam jako veliku tremu jer smo taj dolazak pripremali tri godine. Mene kao ravnatelja, a vjerujem i glumce, izuzetno veseli što smo oba dana igrali pred punom dvoranom“, zaključio je Rečić.

Turneja u Makedoniji samo je početak jer je pred gradskim kazalištem najaktivniji mjesec u povijesti: 19 gostovanja izvan Vinkovaca, dvije izvedbe kod kuće, Filmski festival glumca i druge filmske projekcije, a uz to se održavaju i probe za još dvije predstave te dvije gostujuće predstave.