18 C
Vinkovci
Subota, 25. svibnja 2024.

Ljubav prema rodnom kraju prenose kroz autohtone proizvode

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Učenička zadruga EkoDomac mjesto je gdje se rađaju ideje i stvaraju umjetnička djela, mjesto u kojemu se isprepliću zajedništvo, kreativnost i inovativnost. Osnovana 2021. godine udruživanjem brojnih izvannastavnih grupa koje su do tada djelovale neovisno jedna od druge, zadruga je brzo postala simbol originalnosti i inspiracije, kako u Ekonomskoj i trgovačkoj školi Ivana Domca Vinkovci, tako i u ostatku naše lokalne zajednice.

Kako nam priča jedna od članica Kristina Jozić, ideja za osnivanje Zadruge EkoDomac nastala je prije tri godine na sastanku tima za izradu i provedbu Akcijskog plana škole. Osnovu čine članovi Kreativne radionice te članovi školskog volonterskog kluba Bona fide zaslužni za umjetničku ekspresiju, organizaciju i provedbu brojnih sajmova i humanitarnih akcija, ali tu su i članovi eko sekcije, daktilografska skupina, Fin Domini. U okviru zadruge nalazi se i EKO COPY koja učenicima nudi usluge kopiranja i ispisa.

„Nastala je s ciljem okupljanja kreativnih osoba, stvaranjem pozitivnog i sigurnog okruženja u kojem je omogućena ekspresija kroz različite medije, stvaranjem mjesta gdje se učenici i nastavnici mogu opustiti, družiti i naučiti nešto novo. Cilj nam je produbiti učenička teorijska znanja kroz praktičnu primjenu te zadovoljiti interese koje im nastavni proces ne zadovoljava u potpunosti“, pojašnjava Kristina.

Broj nastavnika i učenika varira, trenutno je desetak redovnih članova, no svi su pozvani sudjelovati kada požele. Konstantno nastoje, dodaje naša sugovornica, proširiti vidike, gurati granice, razvijati se i stvoriti proizvode koji će biti prepoznatljiv simbol zadruge, škole, ali i grada. Proizvode nastoje približiti široj javnosti te ponuditi unikatan rad koji će prenijeti ljubav koju osjećaju prema rodnom kraju, kreativnost svojih članova i uložen trud.

„Mnogo je obrta koji nude iste usluge, pa nam je cilj zadržati dozu autentičnosti i umjetničke ekspresije. Iako je naglasak na kreativnom izražavanju, u praksi provodimo ono što djecu teorijski učimo u školi – zaokruživanju procesa od ideje do gotovog proizvoda i prodaje“, napomenula je Jozić.

Prošle su godine izašli sa idejom ručno oslikanih magneta i platnenih torbi, ručno izrađenog nakita, različitih uporabnih predmeta nastalih recikliranjem materijala. Ove godine su to proširili te u svojoj ponudi sada imaju svijeće od sojinog voska i parafinske svijeće različitih oblika. U ponudu su uključili i tisak na šalice, platnene torbe, pernice, privjeske, majice, ruksake, magnete s unikatnim motivima, ali tiskaju i sve drugo što možemo zamisliti.Ideja za proširenjem posla stigla je, kaže Kristina, na prijedlog profesorice Tomislave Komesarović koju je profesorica Josipa Prgomet pretvorila u stvarnost napisavši projekt naziva „Ostavi trag“. Njime su osigurana sredstva za nabavku posebnog printera, preša i materijala.

„Ideja za predstavljanjem tradicionalnih motiva proizašla je iz nedostatka istih u ponudi našeg područja. Kada negdje putujete trudite se sa sobom ponijeti sitnicu koja će vas sjećati na to putovanje, magnet, privjesak i slično. To za naš grad i Slavoniju općenito nije baš uobičajeno te smo odlučili napraviti nešto po tom pitanju“, priča nam Kristina. U radu se vode onom „kad se male ruke slože, sve se može“. Trude se, ističe, svi naučiti sve, prvenstveno kako u slučaju izostanka nekog člana proces stvaranja ne bi stagnirao.

Autohtono, drugačije i posebno oduševljava javnost. Najveću pozornost javnosti plijene zaljubljeni golupčići Šokac i Šokica, rad učenice Tihane, ali i panorama Vinkovaca koju je osmislila i izvela prof. Komesarović.

„Ljudima se sviđa naša otvorenost i pristupačnost, ako nešto i ne možemo ostvariti ponudit ćemo alternativu. Vjerujem da ljudi osjete ljubav koju učenici i nastavnici imaju prema ovom poslu, to prepoznaju i cijene“, dodaje.

Okupljaju se nekoliko puta tjedno, onoliko koliko obaveze dozvoljavaju, a ovisno i o trenutnoj količini posla, narudžbama, idejama i planovima te dogovoru učenika i nastavnika. Ova mala vrijedna „tvornica“ već ima i brojne planove. Svake godine teže uvođenju novih proizvoda, učenju novih vještina, sudjelovanju na različitim manifestacijama, projektima i slično, pa ih i ove godine možete potražiti na Rimskim danima.

„Nastojati ćemo se razvijati u svakom smislu, kreativno, poslovno i osobno kako bi ova cijela priča bila još ljepša“, podvlače u EkoDomcu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno