4 C
Vinkovci
Petak, 2. prosinca 2022.

Lou Reed – The Blue Mask (1982.)

Više od autora

- vl promo-25th Anniversary Rock & Roll Hall Of Fame Concert - Night 2 - Show

‘The Blue Mask’ je jedanaesti studijski album kantautora Lou Reeda. Bio je to i prvi album nakon što je Reed napustio diskografsku kuću Arista i vratio se pod okrilje RCA Recordsa. Na njemu se vraća stripped-down zvuku njegovog prethodnog banda, The Velvet Underground, koristeći samo gitare, bas i bubnjeve. Također Velvete slijedi i stilski stvarajući neskladni feedback-driven rock s teškim ali i nježnim baladama, strukturalni i melodijski podsjećajući na ‘Sister Ray” dane. Album je objavljen kada je Reed imao 40. godina, a pokriva teme o braku i smirivanju.

mka_lou-reed_the-blue-mask_coverNa stvaranju albuma, osim Lou Reeda zaduženog za gitare i vokal, sudjelovalo je i odlični gitarist i veliki poklonik gčazbe The Velvet Undergrounda Robert Quine, zatim Reedov dugogodišnji basist Fernando Saunders, dok je bubanj odsvirao Doane Perry koji se nešto kasnije pridružuje Jethro Tullu.

Omot albuma dizajnirala je Reedova tadašnja supruga Sylvia, dajući mu warholovski štih, upotrebom plave boje na fotografiji Micka Rocka a koja je originalno resila omot ‘Transformera’ 1972. godine.

Popis pjesama: My House / Women / Underneath The Bottle / The Gun / The Blue Mask / Average Guy / The Heroine / Waves Of Fear / The Day John Kennedy Died / Heavenly Arms

Izdavač: RCA / Sony Music / Menart, 1982/1999.

VIDEO: THE BLUE MASK (LIVE)

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno