Kontaktirajte nas

Slavonija

Lovačkim udrugama polica osiguranja na iznos od 25 milijuna kuna

Objavljeno

-

Država će do kraja ove godine s 12,5 milijuna kuna pomoći Hrvatskom lovačkom savezu kako bi se lakše nosio s isplatom šteta koje se u prometu dogodi naletom divljači na automobil. Tako su Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski lovački savez u nedavno potpisali ugovor o  dodjeli tog iznosa za financiranju police osiguranja zbog smanjenja utjecaja šteta u lovištima i podizanja razine sigurnosti. Na taj iznos još će Lovački savez dodati šest milijuna kuna i time bi do kraja godine na svim prometnicama u Hrvatskoj trebala biti osigurana sredstva za isplatu šteta  koje se dogode zbog izlaska divljači na primjerice autoceste, županijske ceste. Godišnje bi za tu policu država trebala izdvajati 25 milijuna kuna, ako se  potpisani dogovor nastavi. Štete od naleta automobila, koji su sve skuplji i brži, na divljač postaju sve veće, a dužne su ih platiti lovačke udruge, koje za to nemaju novca i sve su češće u problemima, pa mnogima prijete blokade, ali i gubitak lovišta. Kakva je situacija na našem području pokušali smo doznati od Mirka Bošnjaka, predsjednika Lovačkog saveza Vukovarsko – srijemske županije. Mi plaćamo nešto. Ako zakon kaže da je divljač u vlasništvu Republike Hrvatske, a ceste lokalne, županijske i državne zašto bi lovačke udruge bile te koje plaćaju štetu za nešto i na nečemu što nije njihovo, rekao nam je na početku razgovora Mirko Bošnjak, dodavši kako su mnoga lovačka društva došla u situaciju da razmišljaju o otkazivanju lovišta. Lovački savez Vukovarsko – srijemske županije broji 66 članova. A među njima su i društva s 10 do 15 članova i pola od njih ima poljoprivredne mirovine koje se kreću od 700 do 1.100 kuna. Zamislite sada kada vozilo naleti na srnjaka ili bilo koju drugu životinju, a danas nema štete na automobilu ispod deset tisuća kuna, a znaju biti i puno više, što su ogromni iznosi za većinu lovačkih udruga i jednostavno ih ne mogu platiti.

Problemi lovačkih društava

“Mi imamo ovog trenutka društava koji imaju odštetnih zahtijeva vezano uz nalete u vrijednosti preko 300 tisuća kuna i to je veliki problem. Potpisivanjem ugovora Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog lovačkog saveza riješili smo za ovu godinu ovaj problem i sve štete nastale naletom životinje na vozilo i obrnuto pokrivat će polica osiguranja za koju će sada lovačka društva morati izdvajati od 50 do 70 kuna po hektaru lovišta. Sada će policija obavezno morati zvati predstavnika lovačkog društva da pokupi divljač, a što se tiče ostaloga društva imaju broj police osiguranja i nastala šteta na vozilu dogovarat će se sa osiguranjem.”, rekao je Bošnjak i izrazio nadu da će ovaj problem u potpunosti biti riješen. Međutim, problem je što Vlada Republike Hrvatske nema mandat na tako dugi rok, pa ih po pitanju ovoga ugovora na duže vrijeme koči državno odvjetništvo, kao i druge institucije, ali riješen je za ovu godinu, a lovci se nadaju da će se pronaći trajno riješenje. Bošnjak se nada kako neće biti više situacija kao što je bio slučaj da životinja naleti na vozilo i da lovačko društvo koje gospodari tim lovištem nije obavješteno, nego nakon nekoliko godina kada prođe sud, a tada više nema ni divljači, ali lovačko društvo ipak mora nadoknadi štetu i da bude još bolje odmah se skidaju sredstva sa žiro računa lovačkog društva, kaže Bošnjak te dodaje: “Imamo i dva takva nakaradna slučaja. Naime, prije nekoliko godina u Vukovaru pred zgradom Županijskog suda vozilo je naletilo na srnjaka i šteta koja je pri tom nastala procijenjena je na preko 60 tisuća kuna. Kako lovačko društvo tog trenutka nije bilo u mogućnosti isplatiti štetu odmah su “legli” na žiro račun društva. Još je jedan nakaradan slučaj, također iz Vukovara, gdje motociklist navodi da ga je fazan udario u glavu. Traži odštetu za motor, kompletnu opremu, a tražio je i doživotnu rentu što mu nije uspjelo. Iako sud još nije završio, motociklist se zajedno sa svojim odvjetnikom “pribilježio” na zgradu lovačkog doma.”, rekao je Mirko Bošnjak.

Aktualno

Nove projektne aktivnosti u Osnovnoj školi Zrinskih Nuštar

Objavljeno

-

Napisao/la

    236 pregleda

Osnovnoj školi Zrinskih Nuštar 26. srpnja odobren je i drugi Erasmus+ projektni prijedlog S.O.S.- Successful Overstress Survival u vrijednosti od 27.793 eura.

„Pandemija korona virusa ostavila je neizbrisiv trag i dugoročne posljedice na učenike i učitelje škole. Održavanje nastave u virtualnome okruženju potaknulo je veliki stres kod svih dionika odgojno-obrazovnoga procesa. Čak i nakon povratka u učionicu, nastavni proces je trpio zbog neizvjesnosti, (ne)dovoljno obrađene nastavne problematike i pokušaja prilagodbe na situaciju. Potaknuti time, odlučili smo promišljati na koji način prevenirati i djelovati u ovakvim i sličnim situacijama te je osmišljen projekt S.O.S.- Successful Overstress Survival”, ističe Mia Mucić, koordinatorica Erasmus+ projekta.

Naziv projekta, pojašnjava, simboličan je i podrazumijeva preživljavanje cjelokupne školske zajednice. Jedan od postavljenih ciljeva je naučiti prepoznati stres i na koji se način nositi s njim, a drugi cilj je poboljšanje nastavnoga procesa upotrebom inovativnih metoda poučavanja. „Projektni ciljevi predstavljaju sintezu posljednjih godinu i pol dana. Ovim projektom želimo djelovati na području mentalnoga zdravlja i unaprijediti nastavni proces u svim predmetnim područjima i cjelokupnoj odgojno-obrazovnoj vertikali naše škole”, ističe Mia Mucić.

Erasmus+ tim čine učiteljice engleskoga jezika Ninoslava Dolić, Marinela Ivić i Blanka Cikač, njemačkoga jezika Ljiljana Fišić, informatike Klaudija Wild, hrvatskoga jezika Jasna Šarić, povijesti Ivana Juranović, glazbene kulture Mia Mucić, razredne nastave Marija Lesandrić, Marica Jurec, Marija Marošević i Sanja Lovrić te pedagoginja Zrinka Lovrić. One će proći edukacije u Irskoj, Španjolskoj, Češkoj, Islandu i Nizozemskoj, a stečena znanja i vještine prenositi i diseminirati kroz brojne planirane aktivnosti i radionice.

Nastavi čitati

Aktualno

Veliki interes za studiranje na vukovarskom Veleučilištu Lavoslava Ružičke

Objavljeno

-

Napisao/la

    507 pregleda

Proaktivnost, rad i stalna ulaganja učinila su vukovarsko Veleučilište Lavoslava Ružičke prepoznatljivim pa za njihove studijske smjerove iz godine u godinu interes raste.

Ni ne čudi s obzirom na to da aktivnosti ove visokoškolske ustanove prate ozbiljna infrastrukturna ulaganja s ciljem maksimalnog podizanja studentskog standarda. Kvalitetu i stručnost potvrđuju brojke pa su njihovi studijski programi izbor čak 770 maturanata s područja cijele zemlje i inozemstva.

„Ove akademske godine 2021./2022. upisujemo ukupno 305 studenata. Upisni rok za kandidate koji nisu obveznici državne mature je završen te možemo zadovoljno potvrditi da su njihove sve kvote na Upravnom studiju popunjene, a slobodnih mjesta je ostalo nekoliko na Studiju trgovine. Virtualnim danima otvorenih vrata i danom karijera te suradnjom sa srednjim školama postali smo prvi izbor brojnih maturanata koji obrazovanje nastavljaju na vukovarskom Veleučilištu”, istaknuo je dekan doc.dr.sc. Željko Sudarić.

Ove akademske godine upisuju 175 redovitih i 130 izvanrednih studenata od čega je 20 odobreno za Hrvate izvan domovine. Upisi su još u tijeku.

Foto: VEVU

Fizioterapija, Uprava i Trgovina izbor sve većeg broja mladih iz zemlje i regije, koji dolaze studirati na VEVU

Najatraktivniji program je fizioterapija, no kako se intenzivno radi na inovativnosti ostalih kroz STEP UP projekt, iz godine u godinu raste interes za Trgovinu i Upravni studij jer podrazumijevaju unapređenje i razvoj stručne prakse u okviru čega su s partnerima povukli bespovratnih 4 milijuna kuna. Lockdownu su brzo doskočili uz pomoć platformi Merlin i Teams te uspješno došli do svojih studenata. Kako su mjere popuštale polako su, ali sigurno fizioterapeute u manjim skupinama vraćali na kliničku praksu koja je u njihovu školovanju conditio sine qua non.

„Studentski dom radio je u kontinuitetu uz pridržavanje svih mjera. Imali smo nekoliko studenata zaraženih COVID-om, no brzo smo reagirali i izmjestili ih što je spriječilo transmisiju virusa. Izradili smo svoju aplikaciju za upise kako bismo spriječili gužve, a proširili smo ju i na vanjske suradnike za potpisivanje ugovora čime smo minimizirali izravni kontakt u potpunosti”, opisuje dekan brzu reakciju s početka pandemije.

Raduje činjenica da je novouređeni Studentski Dom Leopold popunjen do posljednjeg mjesta jer su mladi prepoznali kvalitetu moderno uređenog smještaja nedaleko od zgrade Veleučilišta.

„U njemu borave i strani studenti koji sudjeluju u razmjeni Erasmus+ programa. Ono što slijedi jest završetak obnove i izgradnje Radničkog doma u Borovu Naselju u kojeg selimo iz palače Jirkovsky. Nakon raspisivanja natječaja za opremanje, nadamo se sljedeću akademsku godinu 2022./2023. dočekati u novom objektu”, najavljuje prof. Sudarić.

S ciljem osiguranja visokog studentskog standarda, dodaje da je u planu studentski restoran, popularna menza, caffe bar i sportska igrališta, sve u krugu doma, a za što je nedavno ishođena građevinska dozvola.

U planu diplomski studiji i novi smjerovi Računarstvo i Primaljstvo

Uprava Veleučilišta u suradnji s Vladom RH, resornim ministarstvom i Fondom za obnovu i razvoj Vukovara istovremeno radi na infrastrukturnom opremanju i podizanju kvalitete studiranja, s druge strane struka je usmjerena na pokretanje novih studijskih programa među kojima su u najavi Računarstvo i Primaljstvo.

Foto: VEVU

„S osječkim Fakultetom dentalne medicine i zdravstva i KBC-om te vukovarskom bolnicom intenzivno radimo na pokretanju stručnog studija Primaljstva. S Tehničkim veleučilištem u Zagrebu smo potpisali sporazum o pokretanju Stručnog studija informatike pri čijoj je realizaciji problem nedostatak vlastitog kadra no vjerujem kako ćemo uspješno taj dio premostiti. Ono na čemu intenzivno radimo su specijalistički diplomski stručni studij Trgovine i Uprave, no sinergija i suradnja uključenih čimbenika bit će ključna za realizaciju zacrtanog”, zaključuje prvi čovjek vukovarskog Veleučilišta. Na koncu dodajmo raritet kojim su prva visokoobrazovna institucija u Hrvatskoj koja je za sve generacije svojih studenata izdala himnu pod nazivom „VEVU za sve generacije.”

Nastavi čitati

Aktualno

Županjci pozvani na sudjelovanje u kreiranju razvoja svoga grada

Objavljeno

-

Napisao/la

    844 pregleda
Foto: Radio Županja
Grad Županja u postupku je izrade Plana razvoja grada Županje za razdoblje 2022.-2027. Plan razvoja grada, ističu u županjskoj Gradskoj upravi, je strateški dokument od ključne važnosti za Županju, koji će biti temelj svih budućih planiranih aktivnosti, projekata i programa i  koji definira, kroz misiju i viziju, strateške ciljeva razvoja grada.
“Upravo zbog iznimnog značaja ovog dokumenta, Grad Županja poziva sve sugrađanke i sugrađane, poduzetnike, predstavnike javnog sektora i sve ostale dionike da se aktivno uključe u kreiranje budućeg Plana razvoja Županje”, poručuju iz županjske Gradske uprave.
Svoj doprinos, ističu, građani mogu ostvariti izražavanjem svojih potreba, interesa, mišljenja i preporuka popunjavanjem anketnog upitnika koji se nalazi na službenoj internetskoj stranici Grada dok će poduzetnici i predstavnici civilnog sektora biti izravno kontaktirani za izražavanje specifičnosti vezanih uz njihovo poslovanje i djelovanje.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 1 sat

Nove projektne aktivnosti u Osnovnoj školi Zrinskih Nuštar

Osnovnoj školi Zrinskih Nuštar 26. srpnja odobren je i drugi Erasmus+ projektni prijedlog S.O.S.- Successful Overstress Survival u vrijednosti od...

Aktualnoprije 4 sata

Broj opoziva i povučenih proizvoda dokaz je da sustav sigurnosti hrane i zaštite potrošača funkcionira

Ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede Tatjana Karačić održala je sastanak s predstavnicima udruga za zaštitu potrošača...

Aktualnoprije 5 sati

Veliki interes za studiranje na vukovarskom Veleučilištu Lavoslava Ružičke

Proaktivnost, rad i stalna ulaganja učinila su vukovarsko Veleučilište Lavoslava Ružičke prepoznatljivim pa za njihove studijske smjerove iz godine u...

Aktualnoprije 6 sati

Na igru i druženje u knjižnicu

Svake prve subote u mjesecu na Čitateljskom klubu za školarce Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci bude vrlo veselo, tako se...

Aktualnoprije 7 sati

U Hrvatskoj 247 novih slučajeva, preminule tri osobe

U protekla 24 sata zabilježeno je 247 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1.221. Među...

Aktualnoprije 8 sati

Ivan Mlivić: Bitter and Sweet je nacionalni brend s internacionalnom putovnicom

Liker od kave i jedinstveni svjetski projekt Bitter and Sweet najnoviji su pothvati Vinkovčanina Ivana Mlivića. Dugogodišnje ideje napokon su...

Aktualnoprije 9 sati

26. obljetnica Oluje obilježena i u Vinkovcima: “Taj dan smo plakali od sreće”

Hrvatska danas slavi jedan od najvećih događaja u hrvatskoj povijesti. Središnje obilježavanje smješteno je u Kninu, no već tradicionalno Dan...

Aktualnoprije 9 sati

U posljednja 24 sata bez novih slučajeva zaraze u županij

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata PCR testiranjem na COVID-19 nisu potvrđene pozitivne...

Najčitanije