10 C
Vinkovci
Srijeda, 24. travnja 2024.

Luka Katić: Glazba boja moje postojanje i moje raspoloženje

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Glazba je, kaže, jednostavno u njemu. Opčinjen je svime što ima veze s njom, pisanje i stvaranje je nešto što ga pokreće, a ogromna ljubav rezultirala je i s dva objavljena singla, za početak. Luka Katić ime je za koje ćemo još puno puta čuti.

Iako je ovaj 30-godišnji Ivankovčanin novi na hrvatskoj glazbenoj sceni, već je uspio pridobiti veliku pažnju publike. Na putu je prema svom prvom albumu pa osim prvijenaca „Žena“ i „Za tebe“, do proljeća priprema još osam pjesama koje će na njemu naći svoje mjesto. Albumu će prethoditi EP s četiri pjesme koji izlazi kroz mjesec dana. (EP – ploče ili CD-ovi koji su predugi da bi bili singlovi, a prekratki da bi se nazvali albumom).

„Već s 10 godina sam išao na sate klavijatura. Iako to nije zaživjelo, znao sam da će me glazba pratiti dalje u životu. U srednjoj školi sam pjevao u dva gimnazijska benda “Chichaglishe” i “Ugrožena vrsta“ s kojima sam nastupao na  maskenbalu. Tad sam se pridružio i gimnazijskom zboru “Dionizije” u kojemu sam pjevao 2 godine. Pri odlasku na fakultet u Osijek sudjelujem u sklapanju benda “Metronom” u kojemu sam bio 3 godine, nakon toga formiram acoustic duo “Indija” i s njim sam nastupao po kafićima. Trenutno sam u gazerskom bendu “Bestman bend” iz Đakova, autorskom bendu kojemu još neću reći ime“, kratki je Lukin povratak u začetke svoga glazbenog puta.

Foto: Rafaela Škorić

Debitantska kompozicija „Žena” pjesma je, pisali su mediji, koja na inteligentan način ukazuje na problem zanemarivanja ženskih prava, čak i u današnjem, modernom društvu. Snimljena je u studiju Tvornica zvuka, glazbenu produkciju, miks, mastering i aranžman potpisuju Luka Senčić i Karlo Lukačević. Autor glazbe i teksta je Luka.

“Pjesma govori kako je potrebno osvijestiti koliko smo mi kao čovječanstvo uskraćeni za stvaralaštvo i umovanje žena kroz povijest zbog raznih ustroja i normi patrijahalnih društava – pravo na obrazovanje, pravo na glas itd. Naravno, nejednakosti se osjete i ova pjesma je čisto osvještavanje o tome, ali i osvještavanje mene samog koji se ne smatram borcem za ženska prava, niti sam sposoban to biti”, rekao je autor.


Nakon ove poletne debitantske pjesme, Luka Katić početkom listopada predstavio je novi singl i videospot “Za tebe”.

“Riječ je o ljubavnoj pop rock pjesmi u kojoj sam se pokušao ogoliti do kostiju, ali i podrediti ženi kojoj pjevam. U isto sam vrijeme želio postići to da zadržim ‘muškost’ i ne prijeđem onu opasnu liniju patetike, poslije koje nema povratka ni popravka”, rekao je ambiciozni pjevač. Videospot je snimljen u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Vinkovcima, u okolini koja je, dodaje, netipična za bendovsku svirku, a koja je u kombinaciji s energijom pjesme. „Šetali smo po Vinkovcima i gledali gdje bi se mogli skrasiti za ovakvu priču. Tada se trebala otvoriti nova knjižnica i uprava nam je dopustila da par dana prije otvorenja knjižnice baš u tom prostoru snimimo spot”, pojasnio je Katić.

U procesu nastajanje jedne pjesme Luki je najdraži dio pisanje. Nešto ga, kaže, gura i ne postoji ništa u tom trenutku osim tih stihova koji će izaći jer ne mogu ostati u njemu, moraju van. „Kada napišem pjesmu potpuno se vratim na zemlju i nitko ne bi rekao da sam prije pet minuta bio sposoban nešto stvarati”, ističe.

Glazba je za njega sigurnost, utjeha i potpora. Saveznik koji mu uljepšava disanje i bivanje. Uljepšava doživljaj svega oko njega. „Glazba boja moje raspoloženje i moje postojanje”, zaključuje.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno