2 C
Vinkovci
Petak, 8. prosinca 2023.

Manjinska koprodukcija “Majka” bugarski je kandidat za Oscara

Više od autora

- vl promo-

Dugometražni igrani film redateljice Zornitse Sophije, drama “Majka”, bugarski je kandidat za 95. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma u 2022. godini. Film je nastao u koprodukciji hrvatske kuće Focus Media, koproducentice Irene Marković.

Majka je priča o kazališnoj redateljici Eleni koja nastoji napredovati u karijeri, istovremeno pokušavajući zatrudnjeti sa svojim suprugom Leonom. No sa samo 32 godine, Elena neočekivano ulazi u menopauzu, a njen san o majčinstvo čini se udaljenijim no ikad. Elena svoju energiju preusmjerava u novi projekt – kazališni program za siročad u Bugarskoj koji je kasnije osnovala i u Keniji. U tom procesu otkriva da je umjesto tročlane obitelji stekla mnogo veću.

Daria Simeonova, MAJKA, 2022 | foto: HAVC

Priča je bazirana na stvarnom životu jedne od protagonistica dokumentarnog filma Modus Vivendi Zornitse Sophije (2007.), koji prikazuje sudbine sedmero ljudi koji nisu prezali ni pred čim kako bi ostvarili svoje snove. Scenarij filma potpisuje sama redateljica Zornitsa Sophia, uz Miglenu Dimovu-Kumitski.Leona u filmu utjelovljuje hrvatski glumac Leon Lučev, a od ostalih hrvatskih filmskih djelatnika, na filmu su radili i Dubravka Premar (dizajn zvuka), Ivan Zelić (predmiks, montaža zvuka), Darko Marković (skladatelj) i Krsto Jaram (grafički dizajner).

Majka nastaje u produkciji redateljičine kuće MQ Pictures iz Bugarske, u koprodukciji s hrvatskom Focus Media (koproducentica je Irena Marković), njemačkom Ostlicht Filmproduktion (Marcel Lenz) i bugarskim studijem Nu Boyana.

Film, između ostalih, ima i potporu Hrvatskog audiovizualnog centra kroz Javni poziv za poticanje filmskih koprodukcija s manjinskim hrvatskim udjelom. (izvor: HAVC)

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno