15 C
Vinkovci
Petak, 2. lipnja 2023.

Marić: Najbolje je vrijeme za odlazak, nemam dogovoren angažman

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić rekao je kako je najbolje vrijeme za njegovo povlačenja iz vlade jer su ostvareni svi najvažniji ciljevi u području javnih financija te istaknuo da za sada nema dogovoren novi radni angažman.

Odlazi, kaže, u trenutku kada Hrvatska ‘financijski i gospodarski stoji bolje nego ikad’ i da, ako u nekom trenutku treba otići, onda je ovo ‘najbolji trenutak’.

Kazao je drugi posao još nema, ali da se više ne vidi u politici. U jednom trenutku, glas mu je počeo drhtati, jedva ga je kontrolirao, jedva je gutao, vidjelo se da mu je teško. Suze su se zacaklile u očima i skoro krenule kada je govorio o suradnicima u Ministarstvu financija i o obitelji.

“Ovo su odluke koje se ne donose preko noći i laka srca”, rekao je te dodao kako je ovo druga najvažnija uloga koju je u životu prihvatio prije šest i pol godina, poslije one uloge oca.

“Kao i svim poslovima koje sam dotad radio, jako sam, odmah na samom početku prionuo poslu i časno i savjesno i odgovorno sve ovo vrijeme nastojao obavljati svoju dužnost”, rekao je Marić dodajući kako je cilj svih ekonomskih politika bolji život u RH, a da su sve ostale poslije toga po važnosti.

Među izazovima s kojima se suočio istaknuo je donošenje prvog proračuna, Agrokor, Uljanik, pandemiju, potres, energetsku krizu, inflatorna kretanja…

Naglasio je da su sva postignuća i rezultati dobrim dijelom mjerljivi, opipljivi te govore da su zadani prioriteti ostvareni.

“Ono što imam u sebi je osjećaj zadovoljstva, ispunjenosti i ponosa što sam svih ovih godina bio dio tima koji je sve ovo skupa napravio. Isti taj osjećaj mi govori i kaže da je ovo pravi trenutak, najbolji trenutak za donijeti ovu odluku”, poručio je.

“Dobrim dijelom moja poruka građanima u ovom trenutku je da, unatoč svim izazovima kojima smo izloženi, Republika Hrvatska na gospodarskom i financijskom planu, ja ću se usuditi reći čak stoji bolje nego ikad”, dodao je Marić.

O Primorcu: Predajem palicu nekome tko će to, siguran sam, jako dobro raditi

Govoreći o novom ministru Marku Primorcu, Marić je rekao da su radili na nekoliko zajedničkih projekata.

“On u smislu svog životopisa, što je, što trenutno radi i što je radio, u potpunosti odgovara profilu ministra financija. I ja mogu zaista onako mirne duše, punog zadovoljstva reći da predajem palicu nekome tko će to, siguran sam, jako dobro raditi”, dodao je. Poručio je da snagu države ne čine samo čelni ljudi, nego institucije.

Marić je rekao i da mu se jako sviđa Primorčev odnos prema budućim suradnicima.

U ovom trenutku bez angažmana

Marić je rekao da u ovom trenutku nema dogovoren, ugovoren ili obećan angažman s nekom državnom, europskom, međunarodnom institucijom, kao ni s bilo kojom privatnom kompanijom.

Naravno, tu su razlozi za to. S jedne strane moji osobni principi, ali isto tako neke zakonske odredbe, kojih se kao takvih moram pridržavati, rekao je Marić.

Zdravstveno, koliko znam, sam dobro. Psihofizički se osjećam jako dobro. Mislim da sam u najboljim godinama, rekao je, dodajući da će bilo koji budući posao raditi jednako zdušno, punim kapacitetom.

“Što će to biti, gdje će to biti, u ovom trenutku ne znam,” rekao je Marić. Dodao je da ne namjerava dugo biti u takvoj fazi.

“Obitelj je podnijela najveći teret, red je i vrijeme da im se odužim”

Osim premijeru Andreju Plenkoviću, zahvalio se i njegovom prethodniku Tihomiru Oreškoviću, u čijem je mandatu postao ministar. Zahvalio je i HDZ-u.


Ja nisam nikad postao formalni član HDZ-a, ali isto tako, da me HDZ nije predložio, ne bih nikad ni bio ministar, kao što ne bih niti nosio listu dva puta na izborima, rekao je Marić.

Zahvalio se i građanima na ukazanom povjerenju i podršci, kao i novinarima te timu iz Ministarstva financija.

Emotivnim tonom spomenuo je i obitelj.

I na kraju, naravno, obitelj. Ali najvažnije. Rekao sam koja mi je najvažnija funkcija. Oni su podnijeli najveći teret, red je i vrijeme da im se odužim, poručio je.

“Ovo je moja vlada, bit će i ostat će, želim im sve najbolje”, dodao je.

“Ispunjeni su svi ciljevi”

Na novinarsko pitanje o konkretnim razlozima odlaska, Marić je odgovorio da su ispunjeni svi ciljevi i prioriteti.

“I onaj dio što se tiče, što smo definirali, što sam maloprije rekao i što je opipljivo, ali i ono što čovjek osjeća u sebi”, dodao je.

Novinari su između ostalog komentirali da njegova ostavka u vrijeme problema poput energetske krize i inflacije djeluje kao da odlazi prije nego što bi se njegov životopis mogao “uprljati.”

Marić je rekao da su Hrvatsku doveli u situaciju da je zemlja koja nema makroekonomske neravnoteže to jest da je otpornija na bilo koje šokove i izazove s kojima ćemo se suočavati.

“Mi u ovom trenutku ne možemo sve pretpostaviti i nismo niti mogli u bilo kriznoj okolnosti, ne možete baš predvidjeti sve što će se događati, ali u biti je poanta da budete spremni reagirati. I mi kao Vlada smo reagirali”, rekao je Marić.

“Slučaj Jadranka nije razlog odlaska”

Odgovarajući na novinarska pitanja rekao je i da slučaj Jadranka, kada je vrlo jeftino boravio u hotelu kompanije pod kontrolom obitelji čiji je jedan član završio pod britanskim sankcijama protiv Rusije, nije razlog njegovog odlaska.
Rekao je da je taj predmet pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa te da je spreman pojasniti sve moguće detalje.

Na pitanje hoće li aktivirati opciju “6 plus 6” (šest mjeseci ministarska plaća, a drugih šest polovica) odgovorio je da misli da neće.

Aktivacija i zamrzavanje tog mandata je opcija, međutim, ipak neću, rekao je Marić.

Rekao je i da ne želi da mu djeca trpe te da ih želi zaštititi od svih godina tereta koje im je stavio. I to je jedan od niza ovih argumenata što sam rekao zašto mislim da je dobar trenutak, dodao je.

Na pitanje je li bio pod prijetnjom odgovorio je niječno.

Marić je rekao da su Plenković i on sve vrijeme imali izuzetno otvoren dijalog – i okruženi kolegama i u četiri oka.

Razgovarali smo uvijek konstruktivno, uvijek o poslu. Između ostalog, naravno, u fazama opuštanja, i ja njega pitam i on mene pita kako obitelj i slično, rekao je Marić.

Novinari su ga pitali je li ga Plenković pokušao odgovoriti.

“Pa naravno da o takvim temama sigurno razgovarate. Nije sad samo, eto, primio na znanje i to je to”, odgovorio je.

O PDV-u
Na novinarsku primjedbu da iza sebe ostavlja rekordersku stopu PDV-a rekao je da mu je drago da su u ovom mandatu poreze adekvatno plasirali u javnost.
“PDV je bio u prošlom mandatu u programu Vlade mjera snižavanja opće stope. I sami dobro znate, kad je došao taj trenutak, mi smo korigirali taj program – na koji način? Da smo od snižavanja stope PDV-a za jedan postotni bod taj fiskalni efekt pretočili u snižavanje PDV-a na hranu. Nismo tad znali da će se sve ovo skupa događati, ali mislim da ćete se složiti da je to bio puno kvalitetniji i bolji iskorak nego da smo za taj jedan postotni bod snižavali“, rekao je Marić za HRT.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno