Marijana Radmilović: Koja god knjiga osvoji prvo mjesto, jedno je sigurno: pobijedila je poezija!

0
467
- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Među pet finalista za Nagradu „Ivan Goran Kovačić” našlo se ime Marijane Radmilović, Vinkovčanke s osječkom adresom, koja je autorica zbirke pod nazivom „Putovanje oko tijela”.

Nagrada se dodjeljuje za najbolju izvornu pjesničku knjigu tiskanu u dvogodišnjem razdoblju, a osim Marijane Radmilović finalisti su i Alen Brlek, Stipe Grgas, Evelina Rudan i Nada Topić. Pet finalista izabralo je prosudbeno povjerenstvo u sastavu Dorta Jagić, Branislav Oblučar i Miroslav Mićanović, a bilo je prijavljeno stotinjak naslova. Radmilović je rođena 1971. u Vinkovcima, a zbirku koja je prošla u finale završila je 2009. godine. U međuvremenu je postala Osječanka, a radi u Ekonomskoj školi u Vukovaru.

Dosad je objavila tri samostalne zbirke poezije: „Portreti nepoznatih žena” (1998.), „Bolest je sve uljepšala” (2003.) i „Putovanje oko tijela” (2019.). Posljednja, koja je prošla u finale ovogodišnjeg izbora Nagrade „Ivan Goran Kovačić”, govori o jeziku i tijelu, vrlo izazovnim temama organiziranim narativno i vođenim impulsom traženja onoga što je bilo živo i što iz, ne uvijek dohvatljivih razloga, uzmiče pred osjećajem propadanja.

„Ulazak u finale natječaja za Nagradu „Ivan Goran Kovačić” velika je čast za mene jer se moja zbirka našla u izvrsnom društvu, među najkvalitetnijim pjesničkim ostvarenjima u posljednje dvije godine i koja god knjiga osvoji prvo mjesto, jedno je sigurno: pobijedila je poezija”, izjavila je za naše Novosti Marijana Radmilović.

Novi laureat ili laureatkinja bit će proglašen/na uoči početka Goranovog proljeća, 15. ožujka.