Marija Ratkić iz Plinare Istočne Slavonije: Nema zime za naše potrošače!

0
401
Arhiva

Nema zime za naše potrošače, kratko i jasno poručila je direktorica Plinare Istočne Slavonije, distributera i opskrbljivača plinom na našem području Marija Ratkić, kada je riječ o predstojećoj sezoni grijanja. U sveopćem strahu i neizvjesnosti zbog ukrajinske krize, kod nas su za sada stvari pod kontrolom.

„Cijena plina neće se mijenjati. Mi smo zakupili dovoljne kapacitete i količine plina, tako da će kod nas poduzetništvo dobiti nižu cijenu plina. Plin dobivamo od Plinacro transportnog plinovoda. Dio je i proizvodnja s plinskih polja Đeletovaca, Privlake i Ilače, dijelom je opskrbljivač INA, a dio je preko LNG-a. Nema straha za iduću sezonu grijanja”, pojasnila je.

Marija Ratkić, direktorica PIS-a

Aktivnih obračunskih mreža je oko 21 000, od čega je 1 500 otprilike poduzetništvo dok su ostalo kućanstva. Istaknula je zadovoljstvo za kraj sezone grijanja uz izvješće o poslovanju koje je pozitivno, no činjenica je da tržište potresa nikada viđena neizvjesnost.

„Prošla je godina bila izuzetno uspješna bez obzira na okruženje i rast cijena plina koji je bio nenormalan u odnosu na prethodne godine. Nikada ovako visok rast i da ga takvim toliko dugo drži i ovaj rat u Ukrajini koji je zacementirao te visoke cijene plina, a ni geopolitička situacija nije nam na ruku. Ne znamo kada će se tržište stabilizirati i cijene početi padati. Velika je neizvjesnost za buduće razdoblje i cijene plina”, rekla je.

Ističe kako je Vladin paket mjera, donesen 16. veljače, jako dobar čime je praktički kubik plina zbog toga paketa dvije kune niži od 1. travnja za kućanstva nego što bi bio bez tih subvencija. Konkretno to podrazumijeva sniženje PDV-a trajno na 13%, a ovu prvu godinu na 5%. Subvencija za kućanstva je 0,10 kn po kWh, a za gospodarstvo čak 0,15 kn po kWh, pojasnila je dugogodišnja direktorica PIS-a.

Mikro, mala i srednja poduzeća trebaju zatražiti vaučere, podsjeća Ratkićeva, preko Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije HAMAG-BICRO. To je već u tijeku, tako da će većina onih koji zatraže i dobiti, a distributeru će Ministarstvo gospodarstva refundirati troškove za pomoć poduzetnicima, dodaje.

Koliko će Vukovarsko-srijemska županija imati koristi od bušotina u najavi u Ceriću i Berku, pitanje je koje nas zadnjih mjesec dana sve zanima s obzirom na cjelokupnu geopolitičku situaciju i ovisnost o ruskom plinu.

„Proizvodnja INA-e je dovoljna proizvodnja za kućanstva i oni rade na istraživanju novih bušotina i rezervi. Uz to i ova nova polja ako se za godinu dana puste u proizvodnju plus prsten prema Osijeku, mi ćemo imati dvosmjerno i dovoljno što znači da nećemo ovisiti samo o ovoj jednoj cijevi preko Slavonskoga Broda. Sigurnost opskrbe u svakom će slučaju biti povećana”, zaključuje direktorica PIS-a Marija Ratkić.

Arhiva

Podsjetimo, plin je od 1. travnja prosječno poskupio oko 16 posto, a kako je izračunala Hrvatska energetska regulatorna agencija HERA bez Vladinih bi mjera poskupljenje iznosilo vrtoglavih 77 posto. Trošak nabave plina za razdoblje od 1. travnja 2022. do 31. ožujka 2023. iznosi 0,3425 kn/kWh, što predstavlja povećanje od 141 posto u odnosu na trošak nabave plina koji u razdoblju do 31. ožujka 2022. iznosi 0,1422 kn/kWh.