osijek, 15 lipanj 2016, 20,00h, glavna straža, osjeèka glazbena srijeda, diplomski autorski koncert - jurica hreniæ, marija pušiæ klavir snimio zdenko pušiæ ------ Kultura 3 stupca

Ako za ikog vrijedi uzrečica da se sviranjem bavi od kad zna za sebe – onda to vrijedi za mladu Vinkovčanku Mariju Pušić. Završivši osnovnu i srednju glazbenu školu, odlučila se akademski obrazovati, ali svoju ljubav prema glazbi i dalje njegovati. Tijekom srednjoškolskog i fakultetskog obrazovanja koncertira samostalno, kao komorna glazbenica i korepetitorica, nastupajući u Osijeku, Vinkovcima, Koprivnici, Đakovu, Požegi, Zagrebu.

Glazbeno obrazovanje započela je u Osnovnoj glazbenoj školi Josipa Runjanina u Vinkovcima nakon čega upisuje Srednju glazbenu školu, smjer glazbenik klavirist i opću gimnaziju Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja 2013. godine upisala je preddiplomski sveučilišni studij klavira na Umjetničkoj akademiji u Osijeku te ga u rujnu 2017. završila u klasi doc. art. Mie Elezović.

U listopadu 2017. upisala je diplomski sveučilišni studij klavira na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, a akademske godine 2018./2019. godine dobila je status demonstratorice kao jedna od najboljih studenata te institucije. U srpnju 2019. završava diplomski sveučilišni studij klavira i postaje Magistra muzike (Klavira).

Među značajnijim nastupima ističu se koncert u Veleposlanstvu RH u Beču, nastupi u sklopu ciklusa Osječka glazbena srijeda i nastup na otvaranju Noći muzeja u Osijeku. U prosincu 2017. i lipnju 2018. godine nastupa sa Tamburaškim orkestrom Umjetničke akademije u Osijeku izvodeći Ruski ples iz baleta Petruška Igora Stravinskog za klavir četveroručno i orkestar. Pohađala je brojne seminare kod poznatih svjetskih pijanista i pedagoga Katarine Krpan (Hrvatska), Dalibora Cikojevića (Hrvatska), Anne Kijanowske (Poljska), Srđana Filipa Čaldarovića (Hrvatska), Ivana Koneva (Ukrajina,SAD), Jakše Zlatara (Hrvatska) i Konstantina Krasnitskog (Bjelorusija, Hrvatska).

U ožujku 2011. godine sudjeluje na 49. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe u Opatiji gdje u disciplini tria osvaja treću nagradu. Godine 2015. dobila je stipendiju za izvrsnost od Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. U veljači 2017. godine sudjeluje na Međunarodnom natjecanju Davorin Jenko u Beogradu gdje u kategoriji klavirski duo osvaja drugu nagradu i srebrnu medalju.

U svibnju 2017. godine sudjeluje na Međunarodnom natjecanju u Bijeljini gdje u kategoriji klavirski duo osvaja drugu nagradu. U studenom 2017. godine sudjeluje na Roma International Piano Competition u Rimu u kategoriji klavirski duo. U ožujku 2018. i 2019. godine kao korepetitorica sudjeluje na Međunarodnom natjecanju tamburaša u Požegi i Subotici gdje osvaja dvije prve nagrade i Grand Prix. Također kao korepetitorica u travnju 2019. godine na 50. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa osvaja priznanje za prvu nagradu te nastupa na završnom koncertu svih pobjednika kategorija. 

Upravo zbog tog uspjeha dobila je Zahvalnicu od Ministarstva znanosti i obrazovanja za postignute rezultate u radu sa studentima. Budući da je ove godine dobila stipendiju od Sveučilišta za Erasmus stručnu praksu u inozemstvu, trenutno je u potrazi za mjestom u Njemačkoj ili Austriji gdje bi obavljala svoju stručnu praksu i tako nastavila svoje profesionalno i umjetničko razvijanje i napredovanje.