Pjesma “Song For Eunice Kathleen” čekala je u ladici izlazak drugog studijskog albuma Mary May, kad ju je na svjetlo dana izvukla inicijativa “Femme Nouvelle” Aquarius Recordsa koja okuplja deset autorica koje stvaraju i izvode autorsku glazbu! Pjesma je posvećena velikoj pjevačici Nini Simone, čije je pravo ime ono iz naslova pjesme. Inspirirana je njenim životom, a detaljnije tumačenje pjesme Mary May prepušta na otkrivanje slušateljima.

Mary May, 2019. | Foto: Vladimira Spindler | Aqaurius Records promo

“Projekt Femme Nouvelle me potaknuo da objavim novu pjesmu jer je inspiracija za Song For Eunice Kathleen došla od jedne utjecajne, odlučne, nevjerojatno talentirane žene s burnim životom, Nine Simone. Kad su mi se asocijacije poklopile, u tri termina smo snimili pjesmu i spot i priča je zaokružena. Čast mi je biti dijelom ovog projekta koji će i u svojim narednim izdanjima podržavati žensko autorstvo te će promovirati i mnogo drugih imena aktualnih na sceni. Mislim da je to sjajna platforma za predstaviti raznolikost ženskog stvaralaštva široj publici.” – rekla je Mary May koja 31. svibnja u Laubi i uživo predstavlja kompilaciju “Femme Nouvelle”. Naime na trodnevnoj manifestacije u sklopu Laubina booka faira Knjiga za na more svaku će se večer održavati koncerti sudionica projekta. Mary May tako nastupa uz Ninu Romić, Maju Posavec i Natali Dizdar u petak, u subotu 1. lipnja nastupaju Ana Opalić, Sara Renar i SUN U, a nedjelja 2. lipnja je rezervirana za Akleu Neon i Željku Veverec.

Za novi singl “Song for Eunice Kathleen” snimljen je i video, iza koncepta videospota stoji Mary May, a snimala ga je i montirala nagrađivana perspektivna mlada redateljica i snimateljica Barbara Raad, njena već otprije poznata suradnica.

Osim nastupa u Laubi, Mary May čekaju još koncerti u zagrebačkoj Tvornici i riječkoj Guvernerovoj palači, naime sutra, 21. svibnja Mary May nastupa kao predgrupa Courtney Barnett, a 23. svibnja nastupa ispred neponovljive Anne Calvi.


Trodnevni tulum u Laubi u ženskoj režiji

Knjiga za na more, boutique sajam knjiga u Laubi novi je Laubin koncept na kojem će ponajbolji hrvatski izdavači pisane riječi predstaviti svoja štiva u opuštenom, kreativnom ozračju. Za goste su pripremili tribine, predavanja, kviz, radionice, nagradne igre i književne preporuke, a glazbenice i umjetnice iz projekta Femme nouvelle zadužene su za dobar provod u večernjim satima. Bit će to i prilika za promociju prve kompilacije Femme nouvelle na kojoj se nalazi 10 pjesama domaćih kantautorica. Sve će one od 31. Svibnja do 2. Lipnja dati svoj pečat dobrom provodu u dvorištu Laube.

Sun U, Mary May i Mirela Priselc Remi – Femme Nouvelle, 2019. | Foto: Vladimira Spindler | Aqaurius Records promo

Tako vas u petak 31. svibnja očekuje svirka Mary May, Nine Romić, Natali Dizdar i Maje Posavec. U subotu 1. lipnja rasplesat će vas Sara Renar i SUN U, dok umjetnica Ana Opalić priprema svojevrsni performans. U nedjelju 2. lipnja čeka vas live svirka Željke Veverec i trija, a Aklea Neon se direktno s proputovanja Južnom Amerikom spušta u dvorište Laube i priprema svoj glazbeni doprinos. Mirela Priselac Remi, koja zbog putovanja neće biti u prilici prisustvovati promociji, također priprema malo iznenađenje, a između nastupa Femme nouvelle glazbenica za DJ pultom bit će također dvije dame -Miss.ei.kei i Lac Que.

Kompilacija Femme nouvelle jedinstven je projekt na domaćem tržištu. Okuplja domaće kantautorice koje su za ovu priliku ustupile nove singlove. Na kompilaciji su Ana Opalić, Aklea Neon, Maja Posavec, Mary May, Nina Romić, Natali Dizdar, Remi, SUN U, Sara Renar i Željka Veverec. Tu smo žensku ekipu proširili i s bliskim suradnicama – fotografkinjom Vladimirom Spindler koja je radila fotografije za projekt i album i Selmom Davidović koja je napravila dizajn albuma. Album je vani 31. svibnja i proslavit ćemo ga velikim trodnevnim tulumom u Laubi, a s obzirom da je ulaz besplatan, a sponzor je Grif pivo očekujemo da nas se pridružite u velikom broju.

KONCERTI PO DANIMA:

petak, 31.5.

  • Nina Romić
  • Mary May
  • Maja Posavec
  • Natali Dizdar (official page)

subota, 1.6.

  • Ana Banana (Ana Opalić)
  • Sara Renar
  • SUN U

nedjelja, 2.6.

  • Aklea Neon
  • Željka Veverec