12 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. travnja 2024.

Materinski jezik temelj je hrvatskoga nacionalnog identiteta

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje 2014. godine pokrenuo je manifestaciju Mjesec hrvatskoga jezika. Poticaj je bio ulazak Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine i proglašenje hrvatskoga jezika 24. službenim jezikom EU. Cilj je bio „u svih govornika hrvatskoga jezika podići razinu svijesti o važnosti očuvanja tog temelja hrvatskoga nacionalnoga identiteta: materinskoga jezika” (IHJ).

Tako je pokrenut Mjesec hrvatskoga jezika s održavanjem između dva važna datuma, a to su Međunarodni dan materinskoga jezika, 21. veljače i spomen dan objave Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika iz 1967. godine, 17. ožujka. Također, unutar ovih datuma su i Dani hrvatskoga jezika 11. – 17. ožujka, koje je 1997. godine utemeljio Hrvatski sabor te Mjesec hrvatskoga jezika „zaokružuje priču o materinskom hrvatskom jeziku – jeziku naše pismenosti, kulture i identiteta” (IHJ).

Od samoga početka kroz organizaciju prigodnih sadržaja ovu manifestaciju podržala je i Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci.

Za ovu godinu najavljuju dva prigodna sadržaja, a s točnim terminima će uskoro izaći u javnost.Prva je na redu izložba na temu povijesnog pregleda razvoja hrvatskoga jezika kroz gramatike, pravopise, kroz stručnu građu koju čuva Knjižnica, a koja pokazuje kolika je to nakladnička produkcija i koliko struka brine o jeziku kroz knjigu.

Drugi sadržaj bit će popularno predavanje za širu javnost o važnosti hrvatskoga jezika uz prezentaciju rariteta iz fundusa Knjižnice, među kojima je i primjerak prvoga izdanja “Nove slavonske i nimačke gramatike” Matije Antuna Relkovića s kraja 18. stoljeća koju Knjižnica čuva u Zbirci Radauš.

To je jedna od najvrjednijih knjiga u Vinkovcima i svi koji dođu moći će vidjeti kako izgleda taj original, koji je inače zatvoren za javnost, pomno se čuva i ne može se vidjeti baš svaki dan“, rekao nam je najavljujući program Mjeseca hrvatskoga jezika Tihomir Marojević, voditelj Znanstvenog odjela GKVK.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno