1 C
Vinkovci
Nedjelja, 4. prosinca 2022.

Matica hrvatska Vinkovci: Predstavljen roman Vinka Juzbašića Dodir neba

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U programu koji je u okviru 16. Dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji organizirao Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima, večeras je u dvorani OMH predstavljen roman Vinka Juzbašića “Dodir neba”. U ime domaćina nazočne je pozdravio doc.dr.sc. Dražen Švagelj, predsjednik OMH u Vinkovcima, a roman su predstavili Petar Elez i autor Vinko Juzbašić.
Bošnjačanin Vinko Juzbašić (1971.), kroničar je zavičajne prošlosti, pjesnik i publicist. Su/autor je, priređivač i nakladnik u brojnim nakladničkim projektima. Nakon objavljenih gotovo trideset izdanja iz područja publicistike te književnosti, ovaj plodonosni autor krajem prošle godine u tisak je dao svoj prvi roman “Dodir neba”, koji je objavljen u siječnju ove godine. Roman je zanimljiv i po tome što je punih 15 godina “sazrijevao” u ladici, a kada je napokon objavljen ponovno je na neki način osuđen na čekanje jer je planirane promocije osujetila epidemija novog koronavirusa.
“Roman sam napisao prije petnaestak godina, a prošle sam ga godine odlučio pregledati i izdati. Iako je “Dodir neba” moj prvi roman i prije toga nemam iskustvo s tom književnom formom, problema oko toga nisam imao. Poticaj su mi bila Gospina ukazanja u Bošnjacima, od 1945. do 1963. godine, a to razdoblje i temu sam dobro poznavao pa sam to htio pretočiti u književni oblik”, ističe Vinko Juzbašić.
Roman, čija je radnja smještena u sredinu prošloga stoljeća i tematizira mnoge stvarne događaje koji su se zbili u Bošnjacima, a likovi se služe bošnjačkim govorom, može se opisati kao povijesni i kao zavičajni. Nakladnici su autor i Piksel print, urednik i recenzent je Mato Nedić, lektor Tomislav Ćužić, a grafičko oblikovanje potpisuje Katica Mataković – Krmpotić. Autor priču donosi na 305 stranica čistoga štiva, bez predgovora, pogovora, biografije ili bilo kojeg drugog priloga, a roman je izašao u nakladi od 130 primjeraka.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno