11 C
Vinkovci
Petak, 29. rujna 2023.

Matoševa kuća u vlasništvu Općine Tovarnik

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Upravni odbor Društva Antuna Gustava Matoša odriče se prava vlasništva nad rodnom kućom hrvatskoga književnika u korist Općine Tovarnik, bila je tema današnjeg sastanka. Time je okončano dvadesetogodišnje sporenje Matice Hrvatske i istoimenog Društva, a na dobro Matoševe ostavštine u vidu spomen kuće. I načelnik Općine Tovarnik Anđelko Dobročinac nada se kako je ovo napokon finalni čin nepotrebne i jako duge priče.

“Prošle godine, Matica Hrvatska odrekla se potraživanja u korist Općine Tovarnik, a obilježavajući 150. obljetnicu rođenja hrvatskog književnika u Tovarniku. U toj jubilarnoj godini imamo mogućnost zaključiti tu priču i krenuti dalje s rješavanjem što je nešto prelijepo, što mene i kao Tovarničana i načelnika Općine veseli”, rekao je u eteru Radio Vinkovaca. S obzirom na višegodišnji nedovršetak objekta Matoševe rodne kuće, ovo je svjetlo na kraju tunela, a vezano uz ostavštinu i značenje hrvatskog književnika u širim kulturnim krugovima. Perspektivu nudi ne samo Tovarniku nego cijeloj županiji odnosno Hrvatskoj, dodaje.

„Mislim da su svi Matoševci, svi Hrvati danas sretni da smo ostvarili korak naprijed i kako ćemo u doglednoj budućnosti imati dovršen objekt”, najavljuje načelnik.

Nakon pravno provedene procedure, Općina će završetak radova kandidirati na projekte ministarstava kulture, prosvjete, turizma s obzirom na postojeće mogućnosti povlačenja sredstava za takve vrste objekata. Projektna dokumentacija napravljena je davno, možda će ju biti potrebno samo malo osvježiti, dodaje napominjući kako su u pitanju većinom unutarnji radovi opremanja.

„S jako puno strana kao načelnik Općine, dobio sam potvrde pomoći institucija, od knjižnog fonda pa nadalje, a slijedi i proceduralni dio osnutka Ustanove, sve što veže jedan takav objekt. Posla će sigurno biti, ali mene veseli jer je krenilo i napokon možemo razmišljati o tome. Nakon toliko godina, ni sam još nisam svjestan, ali ako je to korak naprijed, spreman sam sve odraditi”, kaže Dobročinac.

Prema svemu sudeći, nakon vjerojatno iscrpljujućeg sudskog spora, dugova ne bi trebalo biti. Čin je ovo kojim je iskazana dobra volja, zaključuje Dobročinac zahvalan što je Matoševa ostavština stavljena ispred svih nesuglasica.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno