4 C
Vinkovci
Srijeda, 29. studenoga 2023.

Među izvrsnim šunkama na mikanovačkoj Šunkijadi bila je i jedna izvan konkurencije

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U organizaciji Stočarske udruge Utvaj, 15. rujna u Starim Mikanovcima održana je 10. jubilarna Nacionalna šunkijada. Ove godine slavonskom delikatesom pohvalilo se 19 proizvođača, a najbolje šunke birane su u dvije kategorije.

Na zanimljiv način Šunkijadu je popratio poznati mikanovački kulturnjak Josip Knežević, široj javnosti možda najpoznatiji kao maštoviti scenograf pozate mikanovačke priredbe “Mladost i ljepota Slavonije”. Knežević je zaljubljenik i u karikaturu pa je tako ovogodišnju Šunkijadu popratio karikaturom pod nazivom „Šunka izvan konkurencije.”

Recimo i to kako su na Šunkijadi ocjenjivane dvije kategorije šunke: od plemenitih pasmina svinja i Od 19 uzoraka šunki, koliko ih je ove godine stiglo iz tri slavonske županije, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske, 10 uzoraka bilo je od autohtone crne slavonske svinje, a 9 od plemenitih pasmina svinja i njihovih križanaca.


Ocjenjivačko povjerenstvo činili su prof.dr.sc. Đuro Senčić, predsjednik i članovi: doc.dr.sc., Mario Škrivanko, doc.dr.sc. Danijela Samac, Marko Novoselac, dr.vet.med. i Hrvoje Krajina, dr.vet.med. Najbolje šunke birali su prema ustaljenim kriterijima: vanjski izgled, izgled presjeka, miris, konzistencija te, najvažnije, okus šunke.

U kategoriji „Slavonska domaća šunka od plemenitih pasmina svinja i njihovih križanaca“ zlato su osvojili Milan Mikić, Vođinci i Ivan Bionda, Stari Mikanovci. Srebro su osvojili Praseći butik, Ivankovo, Juraj Sabljak, Andrijaševci, OPG Prkić, Gradište, Zvonimir Liščić, Vinkovci i OPG Dragan Modic, Bošnjaci. Bronca je pripala OPG-u Ivan Kadić, Gundinci te OPG-u Ivan Valentić, Stari Mikanovci.

U kategoriji „Slavonska domaća šunka od crne slavonske svinje“ zlato su dobili Balkan Lov d.o.o., Podgorje Đakovačko, Sin ravnice, Cret Viljevski i OPG Zvonarević, Stari Mikanovci. Srebro su osvojili PZ Branitelj Eko, Donji Majar, OPG Viktor Pfeifer, Donji Miholjac, OPG Dominik Knežević, Viljevo, Ilija Jelović, Županja, OPG Andrija Matić, Drenovci i PBPZ Babogredski feniks, Babina Greda. Bronca je pripala Eko Baru d.o.o., Babina Greda.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno