14 C
Vinkovci
Petak, 23. veljače 2024.

Međunarodni dan bijelog štapa

Više od autora

- vl promo-

Međunarodni dan bijelog štapa se obilježava svake godine 15. listopada od 1964. godine, kad je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, taj dan proglasio Danom bijelog štapa.

Osim što je prometni zaštitni znak slijepih u sve gušćem prometu, bijeli štap slijepima omogućuje samostalno kretanje na poznatom terenu. Da bi štap doista bio pomagalo, slijepa osoba mora proći tečaj poduke za samostalno kretanje, tijekom kojeg svladava osnove tehnike i vještine korištenja štapa, osnovna prometna pravila i konfiguraciju terena kojim će se samostalno kretati.

Udruga slijepih Vukovarsko-srijemske županije i ove godine sudjeluje u obilježavanju Međunarodnog dana bijelog štapa. Naime, u sklopu obilježavanja organiziran je posjet djece iz DV Vladimir Nazor u prostorijama Udruge slijepih VSŽ. Djeca su imala priliku upoznati se sa slijepim i slabovidnim osobama te pomagalima koja oni koriste.
“Svake godine obilježavamo Dan bijelog štapa, pa tako i ove godine. Želimo da djeca znaju čime se bavimo, kakva pomagala koristimo i kako mi slijepi i slabovidni obavljamo neke svakodnevne stvari. Želimo da djeca shvate da nismo toliko drukčiji od nekoga tko vidi, ali nam treba pomoć. Želimo da vide kakvim se sve pomagalima koristimo “, ističe predsjednik Udruge slijepih Vukovarsko-srijemske županije Ivan Ćavar.

Cilj obilježavanja današnjeg dana, kako predsjednik Udruge ističe, je ukazati na probleme s kojima se slijepe i slabovidne osobe svakodnevno susreću, no i istaknuti kako oni mogu pridonijeti društvu rukotvorinama i raznim projektima unatoč svom invaliditetu.


Također, izložbenom akcijom ispred Gradskog muzeja do 13 sati bit će postavljen štand na kojem će svim zainteresiranim građanima pokazati ukrasne i uporabne proizvode napravljene na kreativnoj radionici u sklopu programa “Možemo mi kao i vi” financiranog od Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Čestitajući današnji dan, želimo napomenuti da Međunarodni dan bijelog štapa prestavlja daljnje podizanja svijesti i upoznavanja javnosti sa poteškoćama s kojima se u životu susreću slijepe osobe kako bismo svi zajedno pripomoglivećoj kvaliteti njihovog života, a također je i prilika odati priznanje slijepim osobama na kvalitetnom zalaganju i realizaciji svoje neovisnosti i ravnopravnosti.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno