Svake godine 20. studenoga obilježava se Međunarodni dan djeteta, čiji je cilj ukazati na važnost dobrobiti onih najmlađih diljem svijeta, ali i probuditi svijest o problemima s kojima se djeca susreću u današnje vrijeme.

Naime, 20. studenoga 1959. godine Ujedinjeni narodi su usvojili Deklaraciju o pravima djeteta, a 1989. i Konvenciju o pravima djeteta. Ljudska prava ne odnose se samo na odrasle. I djeca imaju pravo na život, zdravlje, obrazovanje, pa čak i pravo na igru. Također, dječja prava uključuju i pravo na obitelj, te zaštitu od nasilja i diskriminacije. Djeca imaju pravo i na to da se njihov glas čuje.

Osnovna dječja prava su:

  • Prava preživljavanja – hrana, smještaj, stanovanje, zdravlje, životni standard;
  • Razvojna prava – razvoj, odgoj i obrazovanje, obitelj, kultura, identitet;
  • Prava sudjelovanja – donošenje odluka, druženje, izražavanje, pristup informacijama;
  • Prava zaštite od – zlostavljanja, zanemarivanja, izrabljivanja, mučenja, otmice, prostitucije.

Nažalost, djeca diljem svijeta nose se s brojnim poteškoćama. Prema podacima Children Incorporateda, njih 385 milijuna diljem svijeta živi u siromaštvu. Svako četvrto dijete živi u siromaštvu u najbogatijim zemljama svijeta, a 8500 djece dnevno umire zbog pothranjenosti. Uz siromaštvo, tu su i nasilje, život u izbjeglištvu, nedostatak obrazovanja, zanemarivanje, težak rad, prostitucija, trgovina ljudima i internetska dječja pornografija.
Djeca žive u svijetu koji pred njih stavlja mnoge izazove, a najviše pomaže roditeljska ljubav i obitelj koja im može dati dobre smjernice za budućnost. Nažalost, milijuni djece to nemaju. Prema podacima UNICEF-a, 153 milijuna djece diljem planeta su siročad.

Povodom ovog dana Društvo “Naša djeca” Vinkovci organizira Bajkaonicu i strip radionicu kroz koje će se djeca upoznati s dječjim pravima i njihovom važnosti.

Radionica će se održati u četvrtak, 21. studenog 2019. u vremenu od 17:30 do 19:00 sati u ulici Marije Gupca 21 A. Radionica će biti namjenjena djeci od 8 do 12 godina, a prijaviti se možete na njihovoj Facebook stranici.

Pomozite djetetu iz svog susjedstva, ulice, grada. Donirajte dječju odjeću koja vam više ne treba, hranu, pelene, higijenske potrepštine, ili jednostavno pomozite svojim savjetom kada vidite da je dijete prepušteno samo sebi. Donirajte sredstva za pomoć dječjim udrugama i organizacija – SOS dječje selo, udruge za djecu s teškoćama u razvoju, Caritas. Volontirajte.