Danas se obilježava Međunarodni dan kornjača koji je utemeljila neprofitna organizacija American Tortoise Rescue (ATM) 1990. godine s ciljem podizanja svijesti o važnosti zaštite kornjača. Na svijetu postoji oko 260 vrsta kornjača, od toga 6 u Hrvatskoj. Tri su kopnene vrste, odnosno kopnena kornjača ili čančara, barska kornjača i riječna kornjača. Od tri morske vrste kornjača, samo je glavata želva stalni stanovnik Jadrana, dok samopruga želva i sedmopruga usminjača u Jadran zalaze samo povremeno i tu provode dio vremena. Kao i u cijelom svijetu, kornjače su ugrožene i u Hrvatskoj zbog promjena koje nastaju u njihovim prirodnim staništima. Na našem području najčešće nailazimo na barsku kornjaču, koja obitava u mirnim vodama stajaćicama.

Jedan od razloga ugroženosti kornjača u Hrvatskoj je unošenje takozvanih invazivnih vrsta u ekosustav, poput crvenouhih i žutouhih kornjača te američkih i azijskih vrsta mekoštitki koje se prodaju u trgovinama kućnim ljubimcima.

Neodgovorni vlasnici invazivne vrste puštaju u prirodu gdje ugrožavaju staništa domaćih vrsta kornjača. U Hrvatskoj je najugroženija riječna kornjača, s manje od 1000 preostalih primjeraka. Obitava samo na krajnjem jugu Hrvatske i to na tri lokaliteta, na Konavoskom polju, na području Neretve i Gornjim Majkovima, a to je ujedno i njihovo najsjevernije sredozemno stanište.

Zaštiti kornjača možemo pomoći tako da ne puštamo invazivne vrste kornjača kupljene u trgovinama kućnih ljubimaca u prirodna staništa i tako da autohtone vrste ne odstranjujemo iz njihovih prirodnih staništa osim ako su bolesne ili ozlijeđene.

ATM je od 1990. udomio oko 3000 spašenih i izliječenih kornjača. Cilj im je i edukacija i poštivanje najstarijih stvorenja na svijetu, koja su se pojavila prije 200 milijuna godina, a najveći su im neprijatelji urbanizacija, kao i industrija egzotične hrane, trgovina kućnim ljubimcima i uništenje staništa.