12. kolovoza 1999. godine Generalna skupština Ujedinjenih naroda prihvatila je preporuku Svjetske konferencije ministara za mlade da se ovaj dan proglasi Međunarodnim danom mladih.

Tim povodom, danas obilježavamo međunarodni dan mladih, onih koji predstavljaju našu budućnost. Diljem svijeta trenutno živi 1.8 milijarda mladih između 10 i 24 godine. Međutim nemaju svi iste mogućnosti, niti je svugdje isto obrazovanje. Polovica djece između 6 i 14 godina ima problema s čitanjem i zbrajanjem iako većina ide u školu.

Dnašnji dan služi kao godišnja proslava mladih žena i muškaraca kao bitnih partnera u podizanju svijesti o izazovima i problemima s kojima se susreću mladi u svijetu. Svake godine dan ima drugu temu, ovogodišnja tema je ‘Transformacija edukacije’, objavio je UN.

“Mladi ljudi diljem svijeta su me inspirirali svojom dinamičnošću i predanošću. Mi u UN-u želimo poduprijeti njihova prava, uključujući njihovo pravo na obrazovanje”, rekao je.

Mladi su budućnost i cilj ih je uključiti u odluke vezane za obrazovanje. Ono se mladima želi učiniti pristupačnijima, da svi imaju jednake obrazovne mogućnosti i da se mladi angažiraju oko društvenih pitanja, kao što su, na primjer, klimatske promjene.