25 C
Vinkovci
Srijeda, 6. srpnja 2022.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Više od autora

- vl promo-

Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Međunarodni je dan sjećanja na žrtve holokausta u spomen na dan kada je Crvena armija 27. siječnja 1945. godine oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj. Ujedinjeni narodi su, donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust 2005. godine, proglasili danom sjećanja na sve žrtve holokausta.

Poljska djevojčica Czesława Kwoka 12. ožujka 1943., tada četrnaestogodišnjakinja, ubijena je u Auschwitzu. U srce joj je ubrizgan Fenol. Svjedok tih zločina bio je Wilhelm Brasse, poljski fotograf. Upravo je on napravio portret djevojke neposredno prije pogubljenja. Iz njegovog svjedočenja proizlazi da je prije fotografiranja, Czesławu Kwoke jedan od stražara tukao kako bi je prisilio na poslušnost.

“Na fotografiji vidimo uplašeno dijete koje nije znalo ni jezik neprijatelja i koje je nekoliko dana ranije izgubilo majku. Bila je jedno od oko 250.000 djece i maloljetnika pogubljenih u Auschwitzu. Naišao sam na podatak da kada bi za svaku žrtvu holokausta svijet održao minutu šutnje, šutili bismo oko 36 godina. Ne ponovilo se…”, piše na svojoj stranici katolički svećenik, naš Vinkovčanin Stjepan Ivan Horvat.

Donosi prethodno priču o, kako ga je nazvao, “velikom čovjeku” Janu Korczaku koji je umro sa 200 djece u plinskoj komori, držali su ga za ruke do kraja. Bio je liječnik i vojnik, ali ponajviše pedagog. Cijeli život posvetio je djeci. Nije ih napustio ni kada su došli najteži trenuci. S njima je otišao u smrt, iako su ga nacisti neposredno prije ulaska u vagone prepoznali i ponudili mu poštedu pod uvjetom da napusti djecu, a on je to odbio. Ova herojska gesta imala je veliki utjecaj i na mnoge naciste, piše pater Horvat.

U mnogim svjedočanstvima ponavljaju se isti događaji – nasmijana djeca koja hodaju s Januszem i veselo pjevaju. Władysław Szpilman napisao je da su djeca bila odjevena u najbolju odjeću i bila radosna jer su bila uvjerena da idu na selo, a na čelu kolone bio je dječak koji je svirao violinu. Korczak je u naručju nosio dvoje najmlađih. Posljednje putovanje iz Doma za siročad opisao je i pjesnik Władysław Szlengel u jednoj svojoj pjesmi.

Tijekom svoje karijere Janusz Korczak ponavljao je deset važnih odgojnih načela:

1. Ne očekujte da će vaše dijete biti ono što vi želite da bude. Pomozite mu da postane sobom, a ne tobom.

2. Nemojte tražiti od djeteta da vam vrati za sve što ste učinili za njega. Dali ste mu život, kako bi vam se odužio? Jednog dana ono će dati novi život, a njegovo dijete još jedan.

3. Nemojte se istresati na dijete zbog vaših problema, da ne biste u starosti jeli suhi kruh. Kako si namjestite krevet, u takvom ćete krevetu spavati.

4. Ne gledajte na njegove probleme s visine. Život daje svakome prema njegovoj snazi, a možete biti sigurni da mu je jednako teško kao i vama, a možda i teže jer još nema dovoljno životnog iskustva.

5. Ne ponižavajte ga.

6. Ne zaboravite da su najvažniji susreti čovjeka susreti s djecom. Pridajte im više pažnje – nikad ne znate koga susrećete u djetetu.

7. Ne zamarajte se ako ne možete učiniti nešto za svoje dijete. Samo zapamtite: za dijete nije učinjeno dovoljno ako nije učinjeno sve što vam je bilo moguće.

8. Dijete nije tiranin koji će preuzeti vaš cijeli život. Nije to samo meso i krv. Ono je dragocjen biser koji vam je darovan da zapali novi oganj u vašem životu. Ono je plod ljubavi majke i oca, u kojima neće rasti “vaše”, “vlastito” dijete, već duša povjerena vama na čuvanje.

9. Naučite voljeti i cijeniti tuđu djecu. Nikada im ne činite ono što ne biste učinili svome.

10. Volite svoje dijete takvo kakvo je – netalentirano, neuspješno, odraslo. Uživajte s njim i radujte mu se! Trenuci s djetetom blagdani su koje još uvijek imate.

Središnje mjesto očuvanja sjećanja na žrtve holokausta danas je centar Yad Vashem u Jeruzalemu. Holokaust je provodio njemački nacistički režim nad šest milijuna Židova, Roma, Slavena, homoseksualaca, osoba s invaliditetom, političkim oponentima nacizma i ratnim zarobljenicima. Prema podacima Yad Vashema, najveći intenzitet sustavnog i masovnog uništenja izvršen je 1942. godine, kada je u koncentracijskim logorima ubijeno dva i pol milijuna Židova, a među žrtvama holokausta bilo je i milijun i petsto tisuća djece.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno