25 C
Vinkovci
Srijeda, 27. rujna 2023.

Međunarodni je dan ljevaka, u davnoj prošlosti smatralo ih se “nečistima”

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Pišete li lijevom ili desnom rukom? Svake se godine 13. kolovoza obilježava Međunarodni dan ljevaka, odnosno osoba kojima je dominantnija lijeva ruka od desne. Iako ovaj fenomen postoji gotovo koliko i čovječanstvo, još se uvijek sa sigurnošću ne zna što je uzrok ljevorukosti.

Postoji teorija kako je riječ o tome da je za to zaslužan određeni gen, dok druga kaže da dolazi do oštećenja motoričkog centra na lijevoj polutki mozga. Ako to oštećenje nije veliko, mozak ga sam prebrodi i služi se suprotnom stranom. Funkcije lijeve strane mozga su logičko mišljenje, analitika, racionalnost, a funkcije desne strane su sposobnost razlikovanja lica, sposobnost orijentacije u prostoru te percepcija glazbe i umjetnosti.

Ljevaci čine oko 15 % populacije, a ta brojka obuhvaća i svjetski poznate ličnosti, počevši od poznatih umjetnika Leonarda da Vincija, Michelangela, Beethovena i Bacha, preko fizičara Einsteina, pa do slavnih iz svijeta glume i glazbe, kao što su Paul McCartney, Angelina Jolie, Lisa Kudrow, Bill Gates, Eminem i mnogi drugi. 13 predsjednika SAD-a bili su ljevaci, uključujući Baracka Obamu i Billa Clintona.

U posljednjih se 100 godina broj ljevaka učetverostručio, a prilično su se promijenila i shvaćanja ljevorukosti koja se u davnoj prošlosti smatrala „nečistom“, dok se za lijevu ruku držalo da je „đavolja“. Zbog toga se djecu prisiljavalo da se više koriste desnom rukom, a nestanak praznovjerja pridonio je i povećanju broja ljevaka.

Iako svatko od nas u svakodnevici koristi i lijevu i desnu polutku mozga, jedna od njih je dominantnija te obično ona usmjerava to hoćemo li pisati i obavljati ostale aktivnosti desnom ili lijevom rukom.

Do otkrivanja ljevorukosti obično dolazi kada dijete uči pisati, a iako se stoljećima to smatralo prokletstvom te se djeci čak i vezala lijeva ruka kako se ne bi njome koristili, danas znamo da ljevorukost ima svojih itekako dobrih prednosti. Ovo su samo neke od njih:

1. Visok IQ

MENSA (društvo za osobe s visokim i natprosječnim kvocijentom inteligencije) navodi podatak da se u kategoriji genija s kvocijentom inteligencije (IQ) iznad 140 nalazi više ljevaka nego dešnjaka. Iako, dakako, to nije i ne može biti jedini kriterij za visok IQ, činjenica je da su velik broj ljudi koje danas slavimo kao velikane umjetnosti ili znanosti, genije njihova područja, bili ljevaci.

Neki od njih su Leonardo da Vinci, Albert Einstein, Michelangelo, Mark Twain, Jimi Hendrix, Marie Curie, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Goethe, Aristotel, Nietzsche, Kafka, Hans Christian Andersen, Napoleon i drugi.

2. Bolje snalaženje u sportskim aktivnostima

Ljevoruke osobe imaju određene prednosti u interaktivnim sportovima poput tenisa i boksa. Njihove sposobnosti najbolje dolaze do izražaja u sportovima u kojima se traži iznimno brza reakcija kojom zbunjuju protivnika naviknutog na reakcije desne strane. Tenis i boks su upravo takvi.

3. Bolje pamćenje

Još jedna prednost ljevaka je ta što se čini da imaju značajno bolje pamćenje od dešnjaka. Naime, istraživanja su pokazala da se ljevoruke osobe bolje, brže i jasnije prisjećaju događaja iz prošlosti. Znanstvenici obrazloženje za to vide u činjenici što su kod ljevorukih osoba dvije polutke mozga snažnije povezane.

4. Multitasking kao od šale

Kako dugi niz godina ljevorukost nije bila nešto što se prihvaćalo u društvu, djeca kod kojih je ona bila uočena bila su primorana učiti koristiti i desnu ruku. Kako je svijet prilagođen dešnjacima, a ne ljevacima, također su tijekom života morali učiti kako koristiti različite predmete: od škara i noževa do šalica (iako danas postoje posebni proizvodi namijenjeni ljevacima). To je dovelo do toga da s vremenom postaju sve bolji u multitaskingu odnosno obavljanju više stvari odjednom.

5. Brži oporavak nakon moždanog udara

Ako osobe koje su ljevoruke dožive moždani udar, brže će se oporaviti, kažu istraživanja. Naime, kognitivne funkcije su u mozgu ljevaka raširene na obje polutke, a kako je moždani udar obično koncentriran na područje malog mozga, tako on utječe i na manje kognitivnih funkcija nego kod dešnjaka.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno