Kontaktirajte nas

Aktualno

Za grijanje u zimskim mjesecima mnogima su odabir drva

Objavljeno

-

Mnogim su građanima za grijanje u zimskim mjesecima odabir drva, a kakvo je zanimanje, kakva je ponuda i koje su cijene ove godine pitali smo u Hrvatskim šumama i na vinkovačkoj tržnici na kojoj su drva stalni dio ponude.

Jedna od najpovoljnijih opcija za nabavu ogrjevnog drveta svakako su Hrvatske šume i zbog toga je svake godine veliko zanimanje za ponudu ogrjevnog drveta i u šumarijama Uprave šuma Podružnica Vinkovci. Kakva je situacija ove godine u Šumariji Vinkovci rekao nam je upravitelj Branko Trifunović.

“Svake godine kod nas je ista situacija, potražnja je velika i to u pravilu puno veća u odnosu na količine koje možemo ponuditi. Ove godine smo proizveli 2.500 prostornih metara ogrjevnog drveta, tzv. metrica, na šumskoj cesti, a zadnje količine prodane su upravo ovih dana. Na jesen imat ćemo oko 2.500 kubnih metara višemetrice na cesti, tzv. klada. Kada je riječ o samoizradi do sada smo realizirali oko 4.000 prostornih metara, a još oko 2.000 bit će do kraja godine u sječinama koje su planom predviđene u drugom polugodištu”, ističe Branko Trifunović.

Što se cijena tiče metarski ogrjev na cesti koštao je prosječno 230,00 kuna. U samoizradi cijena hrasta prve klase je 127,00 kuna po prostornom metru, cijena višemetrice na cesti bit će 270,00 kuna po kubnom metru za hrast i 280,00 kuna za grab. Sve su cijene iskazane s PDV-om.

Na tržnici protekloga tjedna ogrjevno drvo nudili su vinkovački obrtnici Perica Trans i Pavlović. U ponudi je bio miješani ogrjev, metrice graba, jasena i hrasta po cijeni od 300,00 kuna s dovozom. Jasen u metricama i hrast u metricama bili su po 320,00 kuna. Mogle su se kupiti i oblice, miješani ogrjev, po cijeni od 250,00 kuna. Za prikolicu od oko 3,5 kubnih metara cijepanih drva cijena je bila 1.200,00 kuna. Prodaja je u ovo vrijeme, moglo se čuti, nešto slabija. Ogrjevno drvo najviše se kupuje početkom godine i ostavlja na sušenje, sada je malo zatišje, a veća potražnja ponovno se očekuje najesen. Zanimljivo je i to kako su ove srijede kod Pavlovića mogli naći i „kolići” za rajčicu. Cijena je bila 25,00 kuna za 10 komada visine 1,5 m.

Aktualno

U županiji bez novopozitivnih na koronavirus

Objavljeno

-

Napisao/la

    126 pregleda

U Vukovarsko – srijemskoj županiji u posljednja 24 sata nema novih pozitivnih osoba na COVID-19. Nema ni preminulih.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih je 12.452, od kojih je 12.105 izliječenih, a ukupno je preminulo 259 osoba.

Trenutno je u županiji 7 osoba na bolničkom liječenju.

U protekla 24 sata testirano je 138 osoba, te ih je ukupno do sada testiranih na području županije 77.066.

U samoizolaciji se nalazi 191 osoba.

Nastavi čitati

Aktualno

Na Ljetnom se kinu tražilo mjesto više

Objavljeno

-

Napisao/la

    188 pregleda

Najmlađi žitelji grada napokon su dočekali održavanje Ljetnog kina koje već tradicionalno posljednjih desetak godina organizira Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci pod pokroviteljstvom Grada. Svako se Ljetno kino razlikuje po svojoj tematici, a ove je godine podređeno isključivo mališanima i prikazivat će se samo animirani sinkronizirani filmovi.

Tako su jučer oni najmlađi uživali u dvorištu knjižnice uz Priču o igračkama 4, dobro društvo i još bolji ambijent. Sva mjesta bila su popunjena, a animirani se film gledao na pravom filmskom platnu što je još uvelike pridonijelo dojmu.

Projekcija prvog animiranog filma, The Angry Birds 2, po rasporedu je bila predviđena za prošli petak, ali zbog kiše i lošeg vremena se nažalost morala otkazati. Na raspored će ponovno doći nakon svih ostalih planiranih crtića, odnosno 20. kolovoza. Osim toga, za 30. srpnja planiran je Tko se boji vuka još, nakon toga, 6. kolovoza, simpatični bik Ferdinand te na samom kraju Snježno kraljevstvo 2 za 13. kolovoza.

Nastavi čitati

Aktualno

Periska nije suvenir!

Objavljeno

-

Napisao/la

    220 pregleda

Zbog pojave smrtonosne zaraze koja je zahvatila populaciju plemenite periske u cijelom Mediteranu, pa tako i u Jadranskom moru, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja putem akcije “Jeste li ih vidjeli?” poziva građane da dojave lokacije na kojima su opažene žive jedinke.

Cilj akcije koju provodi Zavod za zaštitu okoliša i prirode jest identifikacija i očuvanje živih jedinki plemenite periske (Pinna nobilis) u prirodi te praćenje stanja njezine populacije, koja je trenutno pod visokim rizikom od izumiranja u cijelom Sredozemnom moru, priopćilo je Ministarstvo.

Od prve pojave zaraze i masovnog pomora u hrvatskom dijelu Jadranskog mora potvrđeno je 17 živih jedinki plemenite periske u prirodi, na različitim lokacijama duž Jadrana. “Sve je manji broj živih jedinki u moru pa je za opstanak vrste ključno pronaći potencijalno otporne jedinke koje bi se dalje mogle razmnožiti i stvoriti prirodni imunitet”, ističu u Ministarstvu.

Pri identifikaciji živih jedinki plemenite periske u prirodi treba provjeriti reagira li zatvaranjem ljušture na vanjski podražaj, odnosno na kretanje morske vode u njenoj neposrednoj blizini. Naime, uspravna ljuštura plemenite periske u sedimentu ne podrazumijeva nužno i živu jedinku. Plemenita periska je strogo zaštićena vrsta pa je se ne smije dirati, a svako namjerno vađenje živih ili mrtvih jedinki odnosno praznih ljuštura je zabranjeno.

Sve informacije o živim jedinkama plemenite periske, lokacijama na kojima su opažene i fotografije građani mogu dojaviti na mrežne stranice Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja ili na adresu vrste@mingor.hr.

Zaprimljene dojave moći će se pregledati na Bioportalu gdje su dostupni i podaci o lokacijama plemenite periske dosad prikupljeni u suradnji sa znanstveno-stručnom zajednicom i zainteresiranom javnošću.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 36 minuta

U županiji bez novopozitivnih na koronavirus

U Vukovarsko – srijemskoj županiji u posljednja 24 sata nema novih pozitivnih osoba na COVID-19. Nema ni preminulih. Od početka...

Aktualnoprije 2 sata

Na Ljetnom se kinu tražilo mjesto više

Najmlađi žitelji grada napokon su dočekali održavanje Ljetnog kina koje već tradicionalno posljednjih desetak godina organizira Gradska knjižnica i čitaonica...

Aktualnoprije 4 sata

Periska nije suvenir!

Zbog pojave smrtonosne zaraze koja je zahvatila populaciju plemenite periske u cijelom Mediteranu, pa tako i u Jadranskom moru, Ministarstvo...

Vijestiprije 17 sati

DIH PANNONIA uvršten u bazu potpuno operativnih DIH-ova Europske komisije

Digitalni inovacijski centar DIH PANNONIA, sa sjedištem u Vinkovcima, čiji konzorcij obuhvaća 15 partnera i čiji je nositelj i koordinator...

Aktualnoprije 18 sati

Kino pod zvijezdama

Ovoga srpnja, u sklopu svog Ljetnog programa, Hrvatski dom Vukovar po prvi put organizira Kino pod zvijezdama, koje je besplatno...

Aktualnoprije 19 sati

EU digitalne Covid potvrde od danas vrijede 270 dana

Od danas EU digitalne Covid potvrde o cijepljenju vrijede do 270 dana te se njihov status može provjeriti i u...

Aktualnoprije 20 sati

Hrvatski savez slijepih: Apel medijima zbog pogrešnog oslovljavanja

Hrvatski savez slijepih danas je uputio apel medijima zbog pogrešnog oslovljavanja. “Potaknuti učestalim napisima u raznim medijima, Hrvatski savez slijepih...

Aktualnoprije 21 sat

Od ponedjeljka strože mjere na Jadranu

Za dio Hrvatske od ponedjeljka na snagu stupaju strože epidemiološke mjere, u pet županija, Novalji, Senju i Karlobagu broj okupljenih...

Najčitanije