10 C
Vinkovci
Utorak, 4. listopada 2022.

Miloš Forman 1932-2018

Više od autora

- vl promo-Slavni češki oskarovac i redatelj holivudskih klasika, Miloš Forman, preminuo je u 86. godini.

Forman kao jedan od najcjenjenijih svjetskih filmskih redatelja, ostat će u sjećanju po svojoj filmografiji koja je tokom godina dokumentirala buntovništvo i ljudski duh. Forman je bio jedan od vodećih autora novog vala koji je donio slobodu izražavanja, ali je pred represijom i cenzurom morao pobjeći iz svoje zemlje 1968. i zasluženo priznanje dočekati u Hollywoodu.

Njegov rad nagrađen je Oscarom za režiju za film Let iznad kukavičjeg gnijezda, holivudski klasik koji pamtimo po bravuroznoj glumi Jacka Nicholsona i pet osvojenih Oscara, te Amadeus, film o slavnom skladatelju koji je osvojio čak osam Oscara. Forman, među ostalim, potpisuje i režiju kultnog mjuzikla Kosa i Ragtime, te filmova Ljubavi jedne plavuše, Narod protiv Larryja Flinta za koji je također bio nominiran za prestižnu strukovnu nagradu i Čovjek na Mjesecu s Jimom Carreyjem, nadahnutim životom Andyja Kaufmana.

Smrt ga je zatekla u petak 13. travnja, nakon kratke bolesti, a vijest je češkoj novinskoj agenciji CTK prenijela Formanova supruga Martina. [Mixer.hr]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno