11 C
Vinkovci
Petak, 29. rujna 2023.

Ministar Banožić s braniteljicama Domovinskog rata u Vukovaru

Više od autora

- vl promo-

Ministar obrane Mario Banožić nazočio je godišnjem susretu braniteljica Domovinskog rata Republike Hrvatske koji je ove godine održan danas u Vukovaru, priopćili su iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Uz brojne braniteljice i članove njihovih obitelji, suborce, prijatelje, predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata te izaslanstva gradova i županija, poštovanje i podršku braniteljicama svojom nazočnošću izrazili su izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora i zastupnica u Hrvatskome saboru Marijana Balić, izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i drugi.

Povodom susreta braniteljica Domovinskog rata ministar obrane Mario Banožić podsjetio je na velik doprinos žena u stvaranju samostalne i moderne hrvatske države.

„U Domovinskom ratu braniteljica je bilo više od 23 tisuće, što je oko pet posto od ukupnog broja naše braniteljske populacije. One su na ratištima diljem Hrvatske dale izniman doprinos u obrani Domovine, davale su najvrjednije što su mogle dati – a posebno je važna bila njihova uloga na području grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije“, rekao je ministar Banožić.

FOTO: MORH/ J. Kopi

Također je naglasio kako su ponosne nasljednice hrvatskih braniteljica današnje pripadnice Hrvatske vojske kojih je u MORH-u i OSRH  gotovo 3000, odnosno 18,45 posto – što je znatno više od NATO standarda koji je oko 12 posto – te kako one svojim radom i profesionalizmom daju nemjerljiv doprinos razvoju sposobnosti naših Oružanih snaga.

„Zahvaljujem hrvatskim braniteljicama na hrabrosti i predanosti iskazanoj u Domovinskom ratu, u vremenu kada se gradila hrvatska država. Kao ministar obrane snažno podupirem uključenost i sudjelovanje žena u svim segmentima društva pa tako i u sustavu obrane. Nastavit ćemo raditi sve što je u našoj mogućnosti po pitanju jačanja prava i statusa žena u Hrvatskoj vojsci“, zaključio je ministar Banožić.

FOTO: MORH/ J. Kopi

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata te polaganja kamena temeljca kojeg je tamo za izgradnju Kapelice Krista Kralja Mučenika položio Tomo Medved, u crkvi Sv. Filipa i Jakova služena je sveta misa koju je predvodio fra Ivica Jagodić.

FOTO: MORH/ J. Kopi

Tijekom svečane akademije pred prepunom dvoranom Hrvatskog doma  Vukovar pročitana je povjesnica Udruge „Braniteljice Domovinskog rata RH“. Predsjednica Udruge, Svjetlana Dželalija-Kovačić, dodijelila je zahvalnice pojedincima zaslužnima za održavanje sjećanja na ulogu žena u Domovinskom ratu, skrb za braniteljice i pomoć u radu Udruge. Dodjeljujući je ministru obrane Mariu Banožiću naglasila je njegovu spremnost da pomogne udruzi braniteljica u svemu u čemu može pomoći – i, istaknula je, „sve što je obećao, ispunio je“.

U svom obraćanju Marijana Balić je zahvalila hrvatskim braniteljicama na njihovoj hrabrosti i požrtvovnosti kojom su omogućile da smo danas slobodni. Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako nije bilo postrojbe u Domovinskom ratu u kojoj nisu sudjelovale i žene te je zahvalio braniteljicama na svemu što su učinile u Domovinskom ratu, ali i na onome što su za svoje obitelji i društvo u cjelini činile od Domovinskog rata do danas

U glazbenom dijelu programa sudjelovali su Barbara Suhodolčan Vrbički, Brigita Vilč, klapa MUP-a „Sv. Mihovil“ te dječji zbor „Vukovarski golubići“.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno