Kontaktirajte nas

Aktualno

Ministar Banožić s pripadnicima HV-a proveo hodnju Spačvanskom šumom dužine 12 kilometara

Objavljeno

-

Iz vojarne „ 5. gardijske brigade Slavonski Sokolovi“ u Vinkovcima je u petak, 2. srpnja započela hodnja ministra obrane Maria Banožića i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Roberta Hranja sa zapovjednicima grana i postrojbi Hrvatske vojske.

Hodnja je provedena Spačvanskom šumom ukupne dužine 12 kilometara, a prije samog početka hodnje, sudionici su se okupili u vojarni „5. gardijske brigade Slavonski Sokolovi“ gdje su zapaljenje svijeće kod spomenika poginulim pripadnicima 5. gbr „Slavonski sokolovi“. Također, sudionici hodnje obišli su i Otočku suvaru – mlin na konjski pogon koji datira još iz 19. stoljeća. Spomenik je to najviše kulturne vrijednosti i jedini obnovljen i očuvani objekt te vrste u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi.

“Ovu hodnju smo organizirali kako bi svi mi svojim osobnim primjerom pokazali koliko je fizička aktivnost bitna za pripadnike Hrvatske vojske. Druga stvar koju želimo pokazati je važnost timskog rada i suradnje, jer upravo međusobna razmjena ideja, iskustava i mišljenja doprinosi jačanju sposobnosti obrambenog resora”, rekao je ministar Banožić i podsjetio na nedavno održano natjecanje “Prvi za Hrvatsku 2021.” koje je bilo jedan od događaja koji potvrđuje nastojanja HV-a i MORH-a za poticanje sportskih aktivnosti unutar Oružanih snaga RH, odnosno podizanje psihofizičke spremnosti hrvatskih vojnika.

“Hrvatska vojska pokazala je u brojnim situacijama, posebno za vrijeme elementarnih nepogoda tijekom prošle i početkom ove godine, kako je uvijek spremna izvršiti svoje zadaće na najbolji mogući način. Hrvatska vojske je spremna pružiti odgovor na brojne izazove”, kazao je Banožić te dodao kako će MORH i dalje poticati suradnju s ugovornim pričuvnicima – vrhunskim sportašima.

“Hodnja na području Slavonije koja je podnijela veliku žrtvu u Domovinskom ratu, zahvalnost je svima onima s ovog područja koji su na bilo koji način sudjelovali u obrani Domovine. Ali, ovo je i podsjetnik na sve prirodne ljepote našeg slavonskog kraja, drago mi je što smo imali priliku provesti upravo ovdje cijeli današnji dan”, dodao je ministar obrane.

Naime, u Vukovarsko – srijemskoj županiji, između Save i Dunava te na području rijeke Bosut i njenih pritoka Spačve, Brežnice i Lubnja te rijeke Studve, prostire se najveći šumski kompleks hrasta lužnjaka u Hrvatskoj poznat po nazivu Spačva. Površine je oko 40 000 ha te predstavlja najveću cjelovitu šumu hrasta lužnjaka u Hrvatskoj.

Aktualno

U Hrvatskoj se godišnje baci između 380.000 i 400.000 tona hrane

Objavljeno

-

Napisao/la

    31 pregleda

Europska unija do kraja 2022. uvodi novi sustav označavanja hrane, najavila je Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu. Zbog lošeg planiranja prilikom kupnje, pripreme preobilnih obroka, isteka rokova trajnosti ili nerazumijevanja oznaka “upotrijebiti do” i “najbolje upotrijebiti do”, u Hrvatskoj se godišnje baci između 380.000 i 400.000 tona hrane, od čega više od 50% u kućanstvima.

Kako bi se povećala informiranost građana pri svakodnevnom odabiru namirnica, smanjilo bacanje te upozorilo na visoke standarde EU vezane uz sigurnost hrane, u Hrvatskoj se, i u još pet zemalja EU odnedavno provodi i intenzivna edukativna kampanja “EU bira sigurnu hranu”.

Europski sustav sigurnosti hrane najstroži je na svijetu te su još uredbom iz 2009. propisani stroži kriteriji i viši standardi za ocjenu aktivnih tvari pesticida.

Slijedom toga, aktivna tvar etilen-oksid nije dobila produljenje odobrenja u zemljama EU zbog dokazanog štetnog djelovanja na zdravlje te je zabranjena u hrani na području EU. Ministarstvo poljoprivrede objavilo je 85 obavijesti za potrošače o opozivu/povlačenju proizvoda, od čega se u 52 slučaja radilo o etilen-oksidu (oko 61%).

Sigurnost hrane jedno je od prioritetnih područja Hrvatske, što dokazuje i činjenica kako je vlada ove godine povećala sredstva namijenjena ulaganjima u sigurnost hrane i daljnja poboljšanja zdravlja potrošača i javnog zdravlja na 26 milijuna kuna godišnje.

Nastavi čitati

Aktualno

Hrvatska danas ima 1301 novozaraženog

Objavljeno

-

Napisao/la

    62 pregleda

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.301 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 10284. Među njima su 903 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 116 pacijenata. Preminulo je 19 osoba. U samoizolaciji je trenutno 19.591 osoba. Do danas su ukupno testirane 2 971 352 osobe, od toga 8 054 u posljednja 24 sata.

Do sada je utrošeno 3 520 008 doza cjepiva, a cijepljeno je 46,08 posto ukupnog stanovništva, odnosno 55,24 posto odraslog stanovništva. Jučer je utrošeno 3 420 doza cjepiva, a od toga je 1 811 osoba cijepljeno prvom dozom. Zaključno s 16. listopadom 1 870 176 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.754.676 osoba ( 1 649 346 osoba cijepljeno s dvije doze te 105 330 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen, što čini 51,92 posto odraslog stanovništva.

Nastavi čitati

Aktualno

Klavirski trio na Danima Matice hrvatske

Objavljeno

-

Napisao/la

    56 pregleda

U koncertnoj dvorani Glazbene škole Josipa Runjanina sinoć je počeo i glazbeni dio vinkovačkog programa 17. Dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji, 10. rujna – 28. listopada 2021.

U suradnji s Glazbenom školom Josipa Runjanina, Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima ugostio je renomirane glazbenike, Klavirski trio: Marco Graziani, violina, Petar Kovačić, violončelo i Terezija Cukrov, klavir.

Koncert je bio odlično posjećen, a na programu si bili: B. Papandopulo: Papandopulijada u C duru / L. van Beethoven: Trio u Es duru op. 1 br. 1 (Allegro, Adagio cantabile, Scherzo. Allegro assai, Finale. Presto) / A. Dvorak: Trio u e molu, op. 90 „Dumky (Lento maestoso – Allegro quasidoppiomovimento, Poco adagio – Vivace nontroppo – Vivace, Andante – Vivace nontroppo – Allegretto, Andante moderato – Allegretto scherzando – Quasi tempo di marcia, Allegro, Lento maestoso).

 

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 1 sat

U Hrvatskoj se godišnje baci između 380.000 i 400.000 tona hrane

Europska unija do kraja 2022. uvodi novi sustav označavanja hrane, najavila je Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu i...

Aktualnoprije 3 sata

Hrvatska danas ima 1301 novozaraženog

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.301 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas...

Vijestiprije 3 sata

Priču o djetinjstvu, Slavoniji i folkloru priča kroz odjeću

O završnom radu Ines Barić dugo će se pričati. Nisu to još jedni u nizu ispisani listovi papira, već prava...

Aktualnoprije 4 sata

Klavirski trio na Danima Matice hrvatske

U koncertnoj dvorani Glazbene škole Josipa Runjanina sinoć je počeo i glazbeni dio vinkovačkog programa 17. Dana Matice hrvatske u...

Aktualnoprije 4 sata

PPD Zagreb uvjerljiv protiv Spačve

U sportskoj dvorani Trešnjevka PPD Zagreb opravdao je ulogu favorita i pobijedio Spačvu 37:23 u 6. kolu Paket24 Premijer lige....

Aktualnoprije 5 sati

VSŽ sa 64 nove pozitivne osobe

Naša županija bilježi 64 nove pozitivne osobe na COVID-19 potvrđenih PCR testiranjem (16 osoba iz Vinkovaca, po 6 osoba iz...

Aktualnoprije 6 sati

vlč. Brkić: Ponovno otkrijmo radost koju nam donosi Isus Krist!

Nadbiskupovim dekretom u okviru redovitih premještaja, župu sv. Ćirila i Metoda u Vinkovcima je 20. kolovoza preuzeo vlč. Mario Brkić....

Aktualnoprije 7 sati

Mjesec knjige i prije 50 godina s istim ciljem

Mjesec knjige počeo je u petak, a trajat će, kako mu samo ime kaže, do 15. studenog. Geslo ovogodišnjeg idanja...

Najčitanije