6 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 26. veljače 2024.

Mirjana Butković Domić pobjednica 21. Kupa Grada Vinkovaca u sportskom ribolovu na Krnjašu

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Jedina dama, Mirjana Butković Domić s 5305 ulovljenih grama ribe, pobjednica je 21. izdanja Kupa Grada Vinkovaca u sportskom ribolovu u kojem su se tijekom prijepodneva na Krnjašu nadmetali vrhunski sportski ribolovci.

“Došla sam u Slavoniju 1986. Poslije rata sam počela aktivno loviti ovdje. Kako sam s mora, odmalena sam lovila. Kad bih došla kući, dobila bih batina jer sam cijeli dan bila na moru i lovila ribu, a moji nisu znali gdje sam. Odmalena sam to voljela i ovo mi je sad veza s morem. Stavim prst u vodu i to ti je to. Da toga nema, davno bih otišla, to me drži”, kaže naša vinkovačka Splićanka koja je pomela konkurenciju. Mirjana je, u ciklusu za prvenstvo Hrvatske, od prošlog tjedna i ekipna prvakinja s damama iz Josipovca. Svoje ribice nahranila je, kaže, specijaliziranom hranom, a one su prihvativši slasni mamac završile u njenoj mreži i donijele joj prvo mjesto.

Drugo je, s 3680 grama, pokazala je vaga, pripalo Dragutinu Tordincu dok je treći po ulovu od 3500 grama Boris Klepo. U ukupnom poretku najbolji su ribolovci Željezničara sa 7180 grama, slijedi Priroda s 5640 grama, treće mjesto je osvojila Lavanda s Mirjaninih 5305 grama.

Sudjelovali su, tradicionalno, samo vinkovački klubovi među kojima su vještinu sportskog rubolova odmjerili domaćin Priroda te Lavanda i Željezničar.


“Modificirani je način, dakle nije standardan lov ribe udicom na plovak već s dva štapa po izboru, a lovi se četiri sata. Ciljana je riba babuška, tzv. manjić i riba preko pola kilograma. Već dvadeset godina Športsko ribolovno društvo Priroda ovim natjecanjem obilježava Dan grada Vinkovaca, a najveća ulovljena kilaža ribe jedina je mjerodavna za konačni rezultat”, rekao nam je u ime organizatora predsjednik Josip Petrinović koji se u ovom sportu službeno natječe od 1955. iako mu je stric, tada šef ribočuvara, dokumente izvadio godinu dana ranije. Dakle, prije gotovo sedamdeset godina prvi je put zabacio udicu na natjecanju uz obalu Bosuta na Šetalištu Dionizija Švagelja, a već 1960. kao novopečeni gimnazijalac, vodio je pionire na prvenstvu Hrvatske u Dugoj Resi u ulozi trenera i kapetana ekipe.

Njegovim putem će, čini se i mladi Jerko koji je još sinoć nahranio svoju ribu no nevrijeme ga je potjeralo kući, a ljubav prema ovom sportu u cik zore ponovno vratila sa štapovima i kantom na obalu Bosuta.

Nakon vaganja ukupno preko 18 000 grama, ribe su žive i zdrave vraćene u Bosut, njihovo prirodno stanište.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno