18 C
Vinkovci
Subota, 25. lipnja 2022.

Mladi pod svjetlima reflektora društva

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr
Provedba projekta “Mladi pod svjetlima reflektora društva” počela je u veljači ove godine potpisivanjem ugovora između Ministarstva kulture RH i Grada Vinkovaca, a potom i između Grada Vinkovaca, nositelja i udruge “Mladi protiv gladi” iz Vinkovaca, partnera na projektu. Projekt vrijedan 282.162,30 kn financiran je iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je prijavio Grad Vinkovci, a s visokih 94,33 boda bio je najbolje rangirani projekt na natječaju. Osim što je u službi korisnika partnera projekta, 60-ak mladih osoba, partneru je donio i prvoga zaposlenika, asistenta na projektu Tomislava Ćavara.

Svrha projekta je borba protiv siromaštva, socijalne isključenosti i svih oblika diskriminacije razvojem mehanizama za socijalnu i kulturnu integraciju mladih od 15 do 25 godina u nepovoljnijem položaju: socijalno ugroženih, nezaposlenih te pripadnika nacionalnih manjina, ali je otvoren i za sve druge mlade te dobi. Okosnica projekta je Program participativnih radionica u kulturnim i umjetničkim aktivnostima, a finalni proizvodi bit će predstava utemeljena na pričama iz života korisnika te dokumentarni film o projektu. Otud i naziv “Mladi pod svjetlima reflektora društva” jer će, uz stjecanje novih znanja i vještina, mladi kroz predstavu i dokumentarni film dobiti mogućnost da budu viđeni i prepoznati u društvu.

Projekt je u punom zamahu, ističe voditeljica projekta Jelena Božić, a s polaznicima rade stručni mentori: knjižničar Tihomir Marojević, akademski glumac Vladimir Andrić, akademski slikar-grafičar Dubravko Mataković, profesor glazbe Adam Koruga, snimatelj Darko Bušnja i psihologinja Iva Jularić. Svi korisnici prvo su prošli sve teorijske radionice, a potom se opredijelili za područje praktičnoga rada (izrada scenarija, režija, gluma, glazba, scenografija, kostimografija, izrada dokumentarnog filma). U tijeku su praktične radionice izrade scenarija za predstavu, a uskoro s praktičnim dijelom kreću i mladi koji će za predstavu raditi glazbu, scenografiju, kostime te, naravno, oni koji će režirati i glumiti. Rad svih radionica dokumentirat će polaznici radionice izrade dokumentarnoga filma.

“Mogu reći kako su nas mladi oduševili svojom željom za sudjelovanjem, entuzijazmom i otvorenošću. Već se razvilo i povjerenje među njima u grupama i prema mentorima, razvila su se neka nova prijateljstva, a istovremeno se i ozbiljno radi. Mogu samo pohvaliti sudjelovanje svih mladih koji su se uključili u projekt, ali i pozvati i druge iz ove dobne skupine da nam se pridruže”, ističe Jelena Božić.

Pred kraj projekta, koji traje 15 mjeseci, predstava i dokumentarni film premijeru će imati u Vinkovcima, a potom će biti prikazani i u Rijeci u okviru dvodnevnog studijskog putovanja. Također, Program participativnih radionica za mlade u kulturnim i umjetničkim aktivnostima bit će i tiskan i objavljen na internetskim stranicama kao materijal koji će moći koristiti svi zainteresirani kao pomoć u radu s mladima u nepovoljnijem položaju. U provedbi projekta sudjeluju i gradske ustanove: Gradsko kazalište “Joza Ivakić”, Gradska knjižnica i čitaonica i Glazbena škola Josipa Runjanina.

Uz ciljane skupine, projekt je otvoren za sve mlade od 15 do 25 godina i svi zainteresirani još se mogu uključiti. Info: http://www.mladipodsvjetlima.com, FB Mladi protiv gladi, 032 638-460, 095 779 0378 

    

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno