Kontaktirajte nas

Glazba

Moby – 18 (1999.)

Objavljeno

-

Kad album u koji nije uložen velik novac dosegne milijunsku nakladu, konkurencija će pokazati zanimanje za još uvijek neotkrivene potencijale njegovog autora. No, ukoliko se niskobudžetno izdanje na globalnom tržištu proda u preko 10 milijuna primjeraka, na primamljive ponude može računati skoro kompletna studijska ekipa, od producenta i snimatelja do važnijih pratećih glazbenika.

Međutim, poslije senzacionalnog Mobyjevog albuma ‘Play’ (Mute, 1999.), čija je osmeroznamenkasta tiraža podebljana s još tri milijuna singlova, sve su ponude morale biti poslane na istu adresu. ‘One man show’ kakav je Moby izveo na snimanju ovog albuma znali su prirediti još neki producenti s klupske dance scene, ali nijedan od njih nije prodao 10 milijuna.

Nakon što je bez ičije pomoći odsvirao, producirao i snimio 18 pjesama uvrštenih na ‘Play’, za Mobyja se zainteresirala i Madonna, koja ga je pokušala angažirati za ‘Music’. On je to glatko odbio, pravdajući se zgusnutim rasporedom turneje, pa je sljedeća procjena njegovih mogućnosti odgođena za pune dvije godine. Nestrpljivo iščekivani novi album ’18’ (Mute, 2002.) napokon će se pojaviti na tržištu 13. Svibnja 2002. godine, a zbog impresivnih rezultata nadaleko razvikanog prethodnika svaki ulazak na top liste ispod prvog mjesta automatski se računao kao neuspjeh. Iz ovog rizika, koji je očito ukalkuliran u snimanje novog materijala, proizlazi najvažnija razlika između albuma ‘Play’ i ’18’.

Dok je snimao ‘Play’ Moby uopće nije trebao razmišljati o reakcijama svojih simpatizera jer su mu prije toga gotovo svi bili okrenuli leđa, razočarani neinventivnim i dosadnim albumom ‘Animal Rights’ (Mute, 1996.). Razmjere debakla koji je 1996. izazvao nespretni iskorak prema industrial-metalu možda najbolje ilustrira podatak da su se uoči londonske promocije ‘Animal Rights’ samo dva novinara prijavila za razgovor s Mobyjem, makar je dotad imao 7 hit singlova u Britaniji i neupitan kult status na otočkoj techno sceni.

Poslije ovog neugodnog pada, ‘Play’ je za Mobyja bio novi početak i prilično je izvjesno da je, osim dokazivanja tržišne vrijednosti, silno želio vratiti izgubljenu poziciju inovatora elektronske glazbe. U modernu trip-house produkciju ubacio je arhivske blues snimke iz zbirke legendarnog američkog folklorista Alana Lomaxa i tako zaokružio jedan od najboljih albuma s kraja 90-tih. Tri godine kasnije, među 18 pjesama poredanih na tada novom albumu uzaludno je bilo tražiti slične eksperimente. Premda se Moby opet oslanja na blues i soul utjecaje, ’18’ je najviše prilagođen ukusu pop publike. Prvi singl ‘We Are All Made Of Stars’, inače jedna od četiri pjesme s njegovim vokalom, lako se uklapa u recentni electro-pop revival, ali ne ostavlja onako jak dojam kao ‘Honey’. Gostovanje Angie Stone i MC Lite u ‘Jam For The Ladies’ i vokalna asistencija Sinead O’Connor u pjesmi ‘Harbour’ poslužile su kao materijal za hit singlove. Znatno jače adute Moby ima u pjesmama ‘Extreme Ways’ (pjesma postaje završnica svakog filma serijala o Jasonu Bourneu) i ‘One Of These Mornings’, a potonja se bez imalo pretjerivanja može proglasiti remek djelom modernog soula. Za one koji su očekivali još bolji album od ‘Play’ to je možda bilo premalo, no za samog Mobyja ’18’ je dragocjena potvrda stabilne forme kao najvažnijeg preduvjeta za dugoročni ostanak na vrhu. [Nacional]

Popis pjesama: 1. We Are All Made Of Stars / 2. In This World [ft. Jennifer Price] / 3. In My Heart [ft. The Shining Light Gospel Choir] / 4. Great Escape [ft. Azure Ray] / 5. Signs Of Love / 6. One Of These Mornings [ft. Dianne McCauelly] / 7. Another Woman / 8. Fireworks / 9. Extreme Ways / 10. Jam For The Ladies [ft. MC Lyte & Angie Stone] / 11. Sunday (The Day Before My Birthday) / 12. 18 / 13. Sleep Alone / 14. At Least We Tried [ft. Freedom Bremner] / 15. Harbour [ft. Sinead O’Connor] / 16. Look Back In / 17. The Rafters [ft. Shauna & Lorraine Phillips] / 18. I’m Not Worried At All [ft. The Shining Light Gospel Choir]

Izdavač: Mute, 2002.

WE ARE ALL MADE OF STARS [VIDEO]

IN THIS WORLD [VIDEO]

EXTREME WAYS [VIDEO]

SUNDAY (THE DAY BEFORE MY BIRTHDAY) [VIDEO]

Film i glazba

Članovi legendarne postave Zagrebačkog jazz kvarteta dobitnici Multi-platinum awarda HDU-a

Objavljeno

-

Napisao/la

    119 pregleda

Foto: Nikola Knežević

Zagrebački jazz kvartet bio je jedan od najvažnijih, ali i najboljih komornih jazz sastava svih vremena i to ne samo naših prostora nego i u Europi, a prepoznat je i u svjetskim okvirima. Kako je napisao dugogodišnji glavni i odgovorni urednik Jugotona, Dubravko Majnarić, uz reizdanje kultnog albuma “The Zagreb Jazz Quartet”:

“Zagrebački jazz kvartet sljednik je kvarteta Boška Petrovića osnovanog povodom održavanja Revije zagrebačkog jazza u jesen 1959. u Hrvatskom glazbenom zavodu. Kvartet je uspješno nastupao na mnogim europskim jazz festivalima te na najvećem američkom jazz festivalu u Montereyu. Već na  Jugoslavenskom jazz festivalu na Bledu zamijetio ih je vodeći europski jazz kritičar Joachim-Ernst Berendt te najznačajniji europski jazz menadžeri i producenti Horst Lippmann i Fritz Rau što im je osiguralo nastupe s najvećim imenima svjetskog jazza. Nakon spomenutih uspjeha kvartet se praktički razišao 1966. godine odlaskom bubnjara Silvija Glojnarića na jednogodišnji angažman u RIAS Big Band Berlin. Nastupat će kasnije samo u prigodi godišnjica, među ostalim i u povodu 25. obljetnice trajno snimljene u izdanju Croatia Recordsa (op. a. tadašnji Jugoton)”.

Mladen Mazur, producent live izdanja Zagrebačkog jazz kvarteta, govori o tom kultnom koncertu u listopadu 1984. godine u kazalištu Gavella, čak 8 godina nakon prestanka rada sastava, kao o izranjanju iz pepela legendarne ptice feniks. “U svom se prepoznatljivom starom sjaju, poput starog dobrog vina, pojavljuje s nekadašnjim poletom, uveličavši predvečerje 5. Zagrebačkog jazz faira. Raznolikost obveza i zanimanja, koje su članove kvarteta tijekom godina razdvajale i odvlačile u različitim smjerovima, bila je odjednom prevladana zajedničkom željom za ponovnim susretima i čvrstim obećanjima da će barem jednom godišnje nastupati zajedno. Nešto je od tih obećanja ispunjeno i ostvarenjem ove ploče, budući da je spominjani i, kako rekosmo, pomalo neočekivani susret bio iskorišten i za snimanje u studiju.”

Goran Kajfeš, sin Davora Kajfeša

Upravo je reizdanje ovog albuma, originalno objavljenog 1986. godine za Jugoton, bilo uvod u dodjelu najvećeg diskografskog priznanja u Hrvatskoj, Multi-platinum awarda Hrvatske diskografske udruge za iznimna diskografska dostignuća u jazz glazbi. Priznanja dobiva legendarna postava Zagrebačkog jazz kvarteta: posthumno Boško Petrović (vibrafon), Davor Kajfeš (glasovir), posthumno Miljenko Prohaska (kontrabas) i Silvije Glojnarić (bubnjevi). U restoranu Gallo Silviju Glojnariću i sinu Davora Kajfeša, Goranu, priznanja je uručio predsjednik Hrvatske diskografske udruge i direktor Croatia Recordsa, Želimir Babogredac, dok će obitelji Petrović i Prohaska priznanja biti uručena naknadno.

“Znam kad dođem doma s ovom plaketom da će suze curiti definitivno. Zagrebački jazz kvartet bio je jedan od prvih jazz sastava u Jugoslaviji i jako su važne figure za jazz u Istočnoj Europi. Strašno sam ponosan zbog mojeg tate i znam da će biti sretan zbog svega te da će mu sve ovo puno značiti”, rekao je Goran Kajfeš prilikom uručenja priznanja, a kojemu je otac Davor ujedno i veliki uzor te mu je dao bazu za njegovo vlastito muziciranje.

Osim na CD-u sljedeće godine očekuje nas i reizdanje albuma “The Zagreb Jazz Quartet” na vinilu.

Nastavi čitati

Film i glazba

Je Veux: objavljen remix za “The First Song”

Objavljeno

-

Napisao/la

    113 pregleda

Foto: L.A.A. promo

Godinu dana nakon izlaska albuma “I Glow”, koji je trijumfirao na nagradama Rock&OFF-a  pokupivši onu za album godine, pjesmu godine, pop album i prasak godine, te osvojio Porina za najbolji album elektroničke glazbe, Je Veux je dobila i prvi remix.

Svoju verziju pjesme koja otvara album, “The First Song“, potpisuje nagrađivan producent Andrea Ljekaj.

“Odmah nakon izlaska albuma poslala sam ga Andrei Ljekaju s kojim sam imala prilike već dosta puta surađivati i uvijek je to jedno sjajno kreativno iskustvo. Zanimalo me što misli o albumu i hoće li mu nešto zazvoniti za remiks. Jako mi je drago da mu se svidio i da je baš “The First Song” odabrao kao pjesmu u koju može intervenirati svojim idejama. Jedva sam dočekala da čujem što će ovoga puta izaći iz njegovog laboratorija. Dočekali smo sjajnu obradu i jako sam sretna što ponovno surađujemo”, poručuje Je Veux.

Andrea Ljekaj višestruko je nagrađivani producent i DJ koji je glazbeno putovanje započeo prije više od deset godina. Zaštitni znak ovog hrvatskog umjetnika je  pomalo čudan, euforičan i moćni zvuk za kojim uvijek traga. Prvi je koji će reći da voli glazbenu produkciju i dizajniranje zvukova, no to ne umanjuje njegovu strast za izvođenjem koja je vidljiva gdje god svirao, od Londona do Dubaija. Posljednjih nekoliko godina Andrea je izdavao za Get Physical, Oddity, Elrow, kao i Endangered, a radio je i remikseve za Josipu Lisac, Insolate ili Briana Cida. 2019. započeo je projekt „Croatia Gets Physical“ s berlinskom etiketom Get Physical, fokusirajući se na hrvatske umjetnike i promoviranju njihove glazbe kroz izdanja i prateće događaje.

“Ovo je za mene još jedno super iskustvo sa Željkom i Tonijem. Drago mi je da mogu surađivati s tako talentiranim glazbenicima i imati mogućnost obrade njihovih dijela. Odlučio sam se za obradu pjesme “The First Song” zbog njenih stihova i zbog toga što sam već nakon par slušanja mogao čuti svoju verziju pjesme u glavi. Činjenica da je “The First Song” prva pjesma koju je Željka ikada napisala me posebno usrećila u ovoj suradnji i veselim se podijeliti svoju verziju pjesme sa publikom”, pojašnjava Andrea koji potpisuje remix, a za njegov mastering je zaslužan FM (Filip Motovunski).

“The First Song” otvara niz od devet pjesama koje se nalaze na hvaljenom albumu “I Glow”, a koji je pozicionirao Je Veux kao jednu od najzanimljivijih autorica i izvođačica na ovim područjima. Debitantski uradak iza kojeg stoji Željka Veverec svrstan je među najbolja prošlogodišnja glazbena ostvarenja.

Nastavi čitati

Film i glazba

The Darkness objavili sedmi studijski album “Motherheart”

Objavljeno

-

Napisao/la

    121 pregleda

Foto: Simon Emmet

Album “Motorheart” sedmi je studijski album britanskih rokera The Darknessa. Iako je prošlo 18 godina od njihovog debitantskog albuma “Permission to Land” na kojem je objavljen i danas aktualni singl “I Believe in a Thing Called Love” i dandanas nam svojom glazbom vraćaju osmijeh na lice. Album se sastoji od devet beskompromisnih pjesama sa odličnim vokalima, gitarskim solažama, ritmom ali i pjesama punih dobrog humora.

Bend album opisuje kao: “Ova posljednja zbirka pjesama donosi radost i (veganskim) mesnim udarcima u lice će poslati sivo nebo egzistencijalnog straha da bježi odakle je došlo, ližući svoje rane. Možda se strah i vrati, ali ne na našoj straži.”

Nastavi čitati

Zadnje objave

Vijestiprije 2 sata

Šumoborci u mjesec dana posadili 15 000 sadnica diljem Hrvatske

Tisuću volontera nazvanih Šumoborci posadili su u posljednjih mjesec dana više od 15.000 sadnica diljem Hrvatske kao odgovor na klimatske...

Aktualnoprije 2 sata

Osposobljavanje iz civilne zaštite za čelnike općina, gradova i županija

Ravnateljstvo civilne zaštite jučer je u Osijeku provelo osposobljavanje novoizabranih čelnika s područja Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije. Pozdravljajući polaznike...

Kulturaprije 13 sati

Vinkovci obilježavaju 200. obljetnicu rođenja Josipa Runjanina, jednog od najvećih velikana našega grada

Liku i djelu Josipa Runjanina bila je posvećena današnja Svečana akademija održana u Gradskom kazalištu Joza Ivakić. Povod je bio...

Aktualnoprije 13 sati

Predstavljena knjiga Francesco Petrarca “Uspinjanje na Mont Ventoux”

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima večeras je predstavljena knjiga “Uspinjanje na Mont Ventoux” prevoditelja i autora Ante Pavelića....

Slavonijaprije 14 sati

Ivankovčanima 11 odličja na Kupu sv. Nikole

U Varaždinu je održan 16. Kup sv. Nikole, međunarodni karate turnir na kojemu je nastupilo 544 natjecatelja iz 48 klubova...

Aktualnoprije 15 sati

Klub mladih božićnu će predstavu ipak izvoditi uživo

Zbog pandemije, volonteri Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci, odnosno članovi njihovog Kluba mladih svoju su, već tradicionalnu božićnu predstavu, trebali...

Aktualnoprije 16 sati

Župan Damir Dekanić ugostio kanadskog veleposlanika Alana Bowmana

Župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić primio je u radni posjet veleposlanika Kanade, Njegovu Ekselenciju Alana Bowmana. Tom su...

Temaprije 18 sati

Članica vinkovačke Udruge TRN Helena Šušković finalistica prvog gastro natjecanja za osobe s invaliditetom “Amorova žlica”

“Amorova žlica” – za društvo jednakosti, naziv je prvog gastronomskog natjecanja za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj održanog proteklog vikenda....

Najčitanije