Koordinacija ugostitelja Hrvatske predstavila je projekt vrednovanja i kategorizacije domaćih restorana, odnosno model pod nazivom “5 kravata“, koji za cilj ima podizanje kvalitete hrvatske gastronomije.

Predstavnik Koordinacije, Marin Medak, rekao je kako su hrvatski proizvodi i obrada hrane te uređenje prostora hrvatskim namještajem i dizajnom, kriteriji koje restorani moraju ispunjavati da bi dobili svih pet kravata.

Za tri kravate, što bi bio minimum, restoran će morati zadovoljiti kriterij korištenja hrvatskih proizvoda, odnosno posluživati jela pripremljena isključivo od namirnica lokalnog porijekla koje su uzgojili, obradili i proizveli domaći proizvođači. Četiri kravate značile bi da restoran, uz namirnice lokalnog porijekla, pri obradi i pripremi hrane koristi propisane hrvatske tehnike i novu kategorizaciju hrvatskih prehrambenih proizvoda, a peta kravata bi značila da je restoran uz to opremljen namještajem i inventarom koji je proizveden i dizajniran u Hrvatskoj.

“Ideja je da se obratimo “vrhu oštrice noža”, a to je pet posto ugostiteljskih objekata koji će biti pioniri i koji će postaviti temelje izvrsnosti za hrvatske proizvode i koji će postaviti jasna mjerila kako bi to trebalo izgledati“, rekao je Medak.

Ukoliko sve bude išlo po planu, očekuje se da bi se iduće godine mogle početi dodjeljivati prve “kravate“.