Početkom radova na modernizaciji savskog nasipa od Gunje do Županje, u ukupnoj dužini od 21 kilometar u koje će se u narednih 20 mjeseci trajanja radova uložiti oko 56 milijuna kuna, te konferencijom u Domu kulture, u Gunji je danas obilježena 5. obljetnica velike poplave, koja je 2014. godine zadesila područje županjske Posavine, prouzročivši štete od 1,7 milijardi kuna i odnijevši dva ljudska života.

“Ovo je tek dio od ukupno 175 milijuna kuna odnosno na šest dionica kreću radovi na obnovi ojačanja lijevoobalnih savskih nasipa. Ukupna vijednost projekta je u stvari 370 milijuna kuna pri čemu ćemo od EU dobiti 315 milijuna kuna”, istaknuo je tijekom svečanosti održane uz savski nasip na graničnom prijelazu Gunja generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Podsjetio je kako je pod udarnim opterećenjem u poplavi prije pet godina bilo 210 kilometara savskog nasipa. “Mi smo sagledali 237 kilometara nasipa na području Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije i ekspertizom je utvrđeno da treba obnoviti 172,5 kilometara. Do kraja godine idemo s natječajima vrijednim 130 milijuna kuna, a cijeli projekt jačanja lijevoobalnih nasipa na području te dvije županije trebali bi završiti u narednih dvije do tri godine”, poručio je Đuroković.

Po njegovim riječima, nitko nije mogao predvidjeti katastrofu od prije pet godina, a napomenuo je i da su za poplavu krive vode koje su se u Savu ulijevale iz rijeka Vrbasa, Une i Bosne a, kako kaže, nisu imali točne i pouzdane podatke iz Bosne i Hercegovine.

Otvaranju radova nazočan je bio i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić koji i ovom prilikom istaknuo kako i danas stoji iza svih odluka koje je kao župan donio prije pet godina u poplavi, kazavši kako podaci Hrvatskih voda tada nisu ukazivali na nadolazeću katastrofu. “Od poplave 2014. naučili smo kako kvalitetnije organizirati sustav, kako se kvalitetnije povezivati, a i opremili smo se kvalitetnijom opremom u kojoj su i tri pumpe velikog kapaciteta, poljske kuhinje, šatori za šatorsko naselje, punilice za pijesak i puno telekomunikacijske opreme, čime smo sustav znatno unaprijedili u odnosu na prije pet godina”, rekao je Zdenko Lovrić iz Ravnateljstva Civilne zaštite MUP-a.

Nezadovoljstvo nije međutim krio načelnik općine Gunja Anto Gutić rekavši kako ovo mjesto i danas trpi velike posljedice poplave od prije pet godina.

“Ono što nam je najvažnije, a to je gospodarstvo, nije obnovljeno. Odmah nakon poplave u Gunji su zatvorene dvije najveće tvrtke i bez posla je ostalo 120 ljudi. Danas smo po indeksu razvijenosti na samom dnu općina u svih pet slavonskih županija”, požalio se Gutić. Po njegovim riječima, državu je nakon poplave tužilo više od 700 građana tražeći nadoknadu za duševne boli ali se ti postupci se još uvijek vode ili su donijete presude od kojih su međutim pravomoćne samo dvije. “Osam pravnih osoba je podnijelo tužbu, samo dvije presude su i tu donesene, i to nepravomoćno”, upozorio je načelnik općine Gunja Anto Gutić.

Nasip kod Rajeva Sela i Račinovaca popustio je 17. svibnja 2014., kad je Sava poplavila ta dva mjesta i Gunju i prouzročila goleme štete. U poplavi su poginule dvije osobe iz Rajeva Sela, a djelomice su bila poplavljena i mjesta Đurići, Strošinci, Soljani i Posavski Podgajci.