23 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 15. srpnja 2024.

Mons. Ivan Ćurić krstio peto dijete u vinkovačkoj obitelji Rajčanji

Više od autora

- vl promo-

„Vjera, poniznost, praštanje. U životu treba nositi svoj križ i ne treba si previše udovoljavati“, otkrio je ključ svojega života Tomislav Rajčanji koji je danas sa suprugom Ksenijom u Župi sv. Ćirila i Metoda u Vinkovcima sakramentu krštenja pristupio noseći u naručju peto dijete u obitelji, kći Barbaru.

Foto: Dorian Jakuš
Foto: Dorian Jakuš

Zanimljivo, ovaj bračni par svojom ljubavlju na svijet je donio pet prekrasnih djevojčica. Najstarija je Nikol koja ima 12 godina, dvije godine mlađa je Emili, Larisa je navršila pet godina, a Rita će uskoro proslaviti treći rođendan. “Prinova“ Barbara stara je tri mjeseca, a nju je danas, s malenom Deom Takač od roditelja Ivana i Katarine, krstio pomoćni biskup đakovačko-osječki, mons. Ivan Ćurić.

Foto: Dorian Jakuš

„Nije naporno nositi se s obvezama, uskladili smo se na najbolji mogući način. Starije djevojčice nam pomažu, velike su i uvijek su spremne uskočiti kada god zatreba, a tu su i naši roditelji“, kazala je majka Ksenija koja je trenutno na porodiljnom, a suprug Tomislav već je 20 godina „terenac“ i radi na eksploataciji, rudarenju i bušotinama.

U nadahnutoj homiliji mons. Ćurić poručio je kako prostori i narodi za koje bi se očekivalo da su „zavičaj“ kršćanske vjere i stoljećima su već natopljeni naviještanjem Evanđelja, pokazuju „tvrdoću srca“. Nova krštenja svakako vjernicima daju priliku da se spomenu i posvijeste istinu krštenja kako bi se ponovno probudilo zajedništvo vjere koja je istinsko životno svjetlo.

„Taj čin zadire u dubinu našega postojanja. Krsna voda nije bilo kakva voda, govori papa Franjo, nego voda na koju je zazvan Duh koji daje život i koji nam daje da osjetimo zajedništvo s Kristom. Na tom zajedništvu potrebno je graditi svoj zemaljski život koji je po svojoj prirodi krhak i prolazan, no obasjan nadom vječnosti i punine života i u našem uskrsnuću s Kristom“, kazao je pomoćni biskup đakovačko-osječki.

Foto: Dorian Jakuš
Foto: Dorian Jakuš

Današnja sveta misa prožeta je bila slavljeničkom simbolikom. Naime, kako se moglo čuti s oltara, domaći župnik vlč. Mario Brkić i mons. Ivan Ćurić kršteni su u istoj župi, Župi Krista Kralja u Brodskom Varošu. Također, pomoćni biskup pjevao je svečano Evanđelje na župnikovoj Mladoj misi koja je bila baš na današnji dan prije točno 11 godina.

„Drago nam je da ste s nama samo dva dana nakon proslave crkvenog goda naših zaštitnika sv. Ćirila i Metoda. Hvala Vam mons. Ćuriću u osobno ime i u ime obitelji Rajčanji i Takač što ste se odazvali našem pozivu. Vama, dragi roditelji od srca čestitam na krštenju djece“, istaknuo je vlč. Mario Brkić, župnik Župe sv. Ćirila i Metoda.

Foto: Dorian Jakuš
Foto: Dorian Jakuš
Foto: Dorian Jakuš

Kako kaže stara izreka – djeca su blago, a upravo je to danas u Radićevom Bloku i potvrđeno. Na razini Hrvatske, demografska slika nezavidna je, a sada već sedmeročlana obitelj Rajčanji primjer je da za naš slavonski kraj i dalje ima nade.

„Neka Bog blagoslovi Vašu otvorenost i neka Vam u svemu bude svjetlo i snaga. Neka Vam se nikada ne ugasi nada svjetla i blagoslova sadašnjeg života, ali i ona besmrtna nada vječnosti i uskrsnuća“, zaključio je pri završetku svečanog misnog slavlja mons. Ćurić.

Foto: Dorian Jakuš
FOTO: Dorian Jakuš

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno