21 C
Vinkovci
Četvrtak, 29. rujna 2022.

Motörhead – Overkill (1979.)

Više od autora

- vl promo-mka_motorhead_overkill_1979-2005_cover
Ovitak albuma ‘Overkill’

Motörhead je britanski rock sastav iz Londona, osnovan 1975. godine. Najveći su uspjeh doživjeli krajem 70-ih i početkom 80-ih, albumima ‘Overkill’, ‘Bomber’, ‘Ace Of Spades’ i ‘no Sleep ‘Til Hammersmith’. Stilski je nastao iz skupina Hawkwind i Pink Fairies, a uzori članovima bili su The Beatles, Eddie Cochran, Little Richard i drugi. Motörhead se smatra modernim, progresivnim rock n’ roll sastavom. Jedini izvorni član bio je basist, pjevač i skladatelj Ian Fraser Kilmister, nadasve poznat pod nadimkom Lemmy. Umro je 28. prosinca 2015. godine.

Motörhead je nastao prije metala i punka. Službeno, metal je nastao kao ‘British heavy metal movement’ 1980. godine, punk službeno, nešto ranije, 1977., dok su Motörhead nastali dvije godine ranije. Njihova se glazba može opisati kao ‘prljavi i bučni rock and roll’. Njihova životna filozofija slična je onoj koju su imali hipiji, kontra plemenskog načina razmišljanja, ljudskog primitivizma, političara i ostalog establišmenta. Sveprisutan je humor u stilu Monty Pythona, a čak je i Michael Palin gostovao i održao govor na njihovom albumu ‘Rock’n’roll’.

Današnji kultni album je njihovo legendarno ostvarenje ‘Overkill’, originalno objavljeno 24. ožujka 1979. godine za tadašnju etiketu Bronze Records. Velika izdavačka kuća, bolji studijski uvjeti, producent Jimmy Miller koji je radio s poznatim bandovima Traffic i Rolling Stones…

MOTÖRHEAD 1979. U VRIJEME OBJAVLJIVANJA ALBUMA 'OVERKILL'
Motörhead 1979: Fast Eddie Clarke, Phil Animal Taylor i Lemmy Kilmister

Svi elementi za prijelomni album u karijeri Motörheada bili su tu a bile su tu i  pjesme koje su to opravdale. Album ‘Overkill’ je te 1979. godine zvučao kao eksplozija atomske bombe. Na njemu je nastao klasični Motörheadov zvuk, album je imao neočekivani utjecaj na rastuću punk scenu, popeo se na razne top-ljestvice, do danas ušao u sve moguće izbore ‘najboljih 100 albuma svih vremena’… ‘Overkill’, ‘Stay Clean’, ‘No Class’, ‘Dammage Case’, ‘Tear Ya Down’ i ‘Metropolis’ zaslužne su što se danas ova ploča smatra možda i najboljim Motörhead albumom.

Album je snimljen u postavi koju su tada sačinjavali Lemmy Kilmister (vokal i bas), Phil Animal Taylor (bubanj) i Fast Eddie Clarke (gitara).

Popis pjesama: Overkill / Stay Clean / (I Won’t) Pay Your Price / I’ll Be Your Sister / Capricorn / No Class / Damage Case / Tear Ya Down / Metropolis / Limb From Limb

Izdavač: Bronze / Sanctuary / Universal Music, 1979/2005.

MOTÖRHEAD: OVERKILL [1979]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno