Foto: Vlada RH

Nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća i razgovora sa sindikatima i poslodavcima, premijer Andrej Plenković izjavio je kako je zabrana rada nedjeljom, osim 16 nedjelja u godini, dobra za hrvatsku obitelj i želja je dobiti potporu za taj potez kroz intenzivan dijalog.

„Smatramo da je ovo potez koji je u duhu naše tradicije i kulture i koji je dobar za nukleus hrvatskog društva, a to je hrvatska obitelj, zato idemo s ovim prijedlogom”, rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Premijer je naglasio kako se prijedlogom o zabrani rada nedjeljom, uz izuzetak 16 nedjelja, vodi računa o Hrvatskoj kao turističkoj zemlji, o gospodarstvu i dijelom potrošačkim navikama, a s druge strane ostvaruje ravnoteža poslovnog i obiteljskog života.

Na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća raspravljalo se i o akcijskom planu za provedbu Europskog stupa socijalnih prava te revidiranim EU-ovim smjernicama za regionalne potpore. Jenjavanjem epidemije koronavirusa Hrvatska iz faze očuvanja radnih mjesta treba prijeći u fazu kreiranja novih radnih mjesta, ističe Plenković.

U istočnoj Hrvatskoj i na sjeveru Hrvatske potpore poduzetnicima idu s 25 posto na 50 posto, u jadranskoj Hrvatskoj s 25 posto na 40 posto, a u Zagrebu s 25 na 35 posto.