22 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 5. lipnja 2023.

Mreža naše županije dobro je pokrivena

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Vijest kako je mladić iz Zaprešića umro, a hitna medicinska pomoć nije mogla pomoći jer u ekipi nije bilo liječnika, potresla je Hrvatsku. Slučaj je izazvao veliko ogorčenje hrvatske javnosti i dok se krivnja prebacuje s jedne na druge, brojni pacijenti trpe i gube svoje bitke. Bit će takvih slučajeva još, sve dok se ne promijeni i ne prilagodi sustav Hitne medicine.

Na snazi je shema koju je donio bivši ministar Dario Nakić 2016. godine. U Hrvatskoj ima ukupno 708 Timova 1 i 206 Timova 2, a u pripravnosti je i 105 Timova u medicinskim prijavno-dojavnim jedinicama. Postoji plan koji bi mogao promijeniti ovaj sustav, no on stoji negdje zaboravljen.

Danijel Šota, predsjednik Hrvatskog sindikata hitne pomoći i predsjednik Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći, objasnio je situaciju u Vinkovcima i okolnim mjestima. ”Grad Vinkovci ima dvije ekipe Hitne pomoći – jedan tim T1 i jedan tim T2, a što se tiče broja liječnika, mreža naše županije je dobro pokrivena. Dobili smo puno više nego što smo imali do prve reorganizacije, dobro smo pokriveni ekipama i razloga za brigu nema”, istaknuo je Šota.


Problem je i velika zagušenost hitnog bolničkog prijema. Naime, puno ljudi ne ide kod liječnika obiteljske medicine, nego odlaze na hitnu pomoć. ”Osjeća se jedna velika potreba za zajedničkom praksom liječnika obiteljske medicine. 90% slučajeva koji pristignu na hitan prijem je ne hitno i oni zagušuju pravi posao hitne medicinske službe jer se djelatnici moraju posvetiti pacijentima koji nisu hitni i koje može zbrinuti liječnik obiteljske medicine”, objašnjava Šota te dodaje kako je to svakodnevni problem, ne samo ljeti.

Puno je problema u postojećem sustavu Hitne, a plan koji bi to mogao promijeniti nije zaživio. ”2016. godine bio sam član radne skupine za Hitnu medicinu koja je radila na prijedlozima unapređenja Hitne. Osmislili smo novi pravilnik koji je prošao saborski Odbor za zdravstvo, a dolaskom nove vlade taj plan je ostao negdje u ladici i nikada nije zaživio”, rekao je Šota posebno ističući kako je plan prijeko potreban i dok se o tome samo priča, neki gube svoje živote.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno