Kontaktirajte nas

Aktualno

Na 40. Festivalu tenisa izdominirali Vinkovčani slavljem u pet kategorija

Objavljeno

-

Foto: Gordan Panić

Završen je 40. Festival tenisa na kojem je ove godine sudjelovalo 144 igračica i igrača rekreativaca iz Hrvatske i susjednih zemalja. Tenisači i tenisačice stigli su iz 21 grada zemlje domaćina, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i Crne Gore. U tri dana odigrano je respektabilnih 277 mečeva, a vinkovački tenis iznjedrio je najviše slavljenika ovogodišnjeg izdanja turnira.

Pehare i nagrade sponzora u kategoriji 50+ osvojili su Janko Brač iz TK Vinkovci u muškoj i Dorela Marcan u ženskoj konkurenciji. Duje Ševerdija slavio je u kategoriji 60+. Muško finale 40+ pripalo je Vinkovčaninu Damiru Šesti. Naš Kristijan Ikić najbolji je u muškoj konkurenciji igrača mlađih od 30 godina, dok je njegov klupski kolega Hrvoje Alerić pobjednik u dobi tridesetogodišnjaka plus. Dora Šelaj upisala se u pobjednice turnira dama mlađih od 50 godina. Kada je riječ o parovima vinkovačko-brodska kombinacija Ikić-Šlibar najbolja je ispod 50 godina, dok je domaći dvojac Bosančić-Čalić broj 1. u kategoriji 50+. Kod dama je pobjednički pehar otišao u ruke para Purgar-Šelaj, dok je u mix kombinaciji ispod 50 slavio bračni par Antolić iz Siska koji se savršeno nadopunjava i na crvenom terenu. Mix parova Marcan-Vlašić slavio je u konkurenciji +50.

Oduševljeni gradom, ljudima i reprezentativnim teniskim terenima ovdje su teniski rekreativci ponajprije uživali u velikom broju odigranih mečeva i novim poznanstvima koja ovaj sport nosi sa sobom, a i vrijeme im je išlo na ruku.

“Nismo, priznajem, očekivali ovoliki broj sudionika s obzirom na epidemiološku situaciju i malo veću kotizaciju, no demantirali su nas naši gosti koji su se odazvali na dobar tenis u Vinkovce, a posebno mi je drago što su prvi puta ove godine stigli naši prijatelji iz Supetra na Braču sa suprugama i rekreativci iz Crne Gore”, rekao nam je Nikola Mihaljević voditelj turnira i glavni meštar zapisničkog stola. Festival je otvorio zamjenik gradonačelnika Josip Romić, a odigran je na terenima TK Vinkovci i Tehničke škole na Kanovcima, u 7 single i 6 double kategorija.

Ove godine sustav je informatiziran u potpunosti, no manje tehničke poteškoće rješavale su se u hodu te će dogodine i taj dio biti besprijekoran, najavio je Mihaljević. Ambijent su upotpunila opuštena druženja uz tamburaše u večernjim satima pa nije nedostajalo lijepih dojmova pri oproštaju s Vinkovcima.

Već idućeg vikenda tereni TK Vinkovci bit će spremni za još jedan turnir, ovog puta humanitarnog karaktera. 9. Memorijal Ivana Knezovića, tragično preminulog člana 3. lige GEM, njegovi prijatelji, ujedno članovi TK Vinkovci, i ove godine pripremaju u petak i subotu, a sav prihod od kotizacija u visini 100 kuna bit će uplaćen Ivanovoj kćeri Mari koja nastavlja očevim stopama i s radošću trenira tenis u vinkovačkom klubu.

Aktualno

U Hrvatskoj se godišnje baci između 380.000 i 400.000 tona hrane

Objavljeno

-

Napisao/la

    29 pregleda

Europska unija do kraja 2022. uvodi novi sustav označavanja hrane, najavila je Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu. Zbog lošeg planiranja prilikom kupnje, pripreme preobilnih obroka, isteka rokova trajnosti ili nerazumijevanja oznaka “upotrijebiti do” i “najbolje upotrijebiti do”, u Hrvatskoj se godišnje baci između 380.000 i 400.000 tona hrane, od čega više od 50% u kućanstvima.

Kako bi se povećala informiranost građana pri svakodnevnom odabiru namirnica, smanjilo bacanje te upozorilo na visoke standarde EU vezane uz sigurnost hrane, u Hrvatskoj se, i u još pet zemalja EU odnedavno provodi i intenzivna edukativna kampanja “EU bira sigurnu hranu”.

Europski sustav sigurnosti hrane najstroži je na svijetu te su još uredbom iz 2009. propisani stroži kriteriji i viši standardi za ocjenu aktivnih tvari pesticida.

Slijedom toga, aktivna tvar etilen-oksid nije dobila produljenje odobrenja u zemljama EU zbog dokazanog štetnog djelovanja na zdravlje te je zabranjena u hrani na području EU. Ministarstvo poljoprivrede objavilo je 85 obavijesti za potrošače o opozivu/povlačenju proizvoda, od čega se u 52 slučaja radilo o etilen-oksidu (oko 61%).

Sigurnost hrane jedno je od prioritetnih područja Hrvatske, što dokazuje i činjenica kako je vlada ove godine povećala sredstva namijenjena ulaganjima u sigurnost hrane i daljnja poboljšanja zdravlja potrošača i javnog zdravlja na 26 milijuna kuna godišnje.

Nastavi čitati

Aktualno

Hrvatska danas ima 1301 novozaraženog

Objavljeno

-

Napisao/la

    62 pregleda

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.301 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 10284. Među njima su 903 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 116 pacijenata. Preminulo je 19 osoba. U samoizolaciji je trenutno 19.591 osoba. Do danas su ukupno testirane 2 971 352 osobe, od toga 8 054 u posljednja 24 sata.

Do sada je utrošeno 3 520 008 doza cjepiva, a cijepljeno je 46,08 posto ukupnog stanovništva, odnosno 55,24 posto odraslog stanovništva. Jučer je utrošeno 3 420 doza cjepiva, a od toga je 1 811 osoba cijepljeno prvom dozom. Zaključno s 16. listopadom 1 870 176 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.754.676 osoba ( 1 649 346 osoba cijepljeno s dvije doze te 105 330 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen, što čini 51,92 posto odraslog stanovništva.

Nastavi čitati

Aktualno

Klavirski trio na Danima Matice hrvatske

Objavljeno

-

Napisao/la

    56 pregleda

U koncertnoj dvorani Glazbene škole Josipa Runjanina sinoć je počeo i glazbeni dio vinkovačkog programa 17. Dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji, 10. rujna – 28. listopada 2021.

U suradnji s Glazbenom školom Josipa Runjanina, Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima ugostio je renomirane glazbenike, Klavirski trio: Marco Graziani, violina, Petar Kovačić, violončelo i Terezija Cukrov, klavir.

Koncert je bio odlično posjećen, a na programu si bili: B. Papandopulo: Papandopulijada u C duru / L. van Beethoven: Trio u Es duru op. 1 br. 1 (Allegro, Adagio cantabile, Scherzo. Allegro assai, Finale. Presto) / A. Dvorak: Trio u e molu, op. 90 „Dumky (Lento maestoso – Allegro quasidoppiomovimento, Poco adagio – Vivace nontroppo – Vivace, Andante – Vivace nontroppo – Allegretto, Andante moderato – Allegretto scherzando – Quasi tempo di marcia, Allegro, Lento maestoso).

 

Nastavi čitati

Najčitanije