U voćnjaku Borinci, koji je dio tvrtke Vinka, ovih je dana krenula prva berba malina. Naime, u srpnju 2018. godine podignut je prvi nasad, a trenutno se malina proizvodi na 8 hektara što je ujedno i najveći nasad ovog voća u Republici Hrvatskoj, ali i jedan od najvećih u regiji. Budući da se radi o nasadu podignutom prošle godine, očekivani prinos je 6 tona po hektaru što predstavlja otprilike polovicu maksimalnog prinosa koji se očekuje već iduće godine. Ovaj urod maline namjenjen je primarno maloprodajnom tržištu svježeg voća.

Dio maline će također završiti i u preradi, zamrzavanjem u tvornici Vinka, koja će tijekom nadolazećih mjeseci zamrznuti otprilike 600 tona maline iz vlastite proizvodnje i drugih izvora, a koja je namijenjena većinom izvoznim zapadnim tržištima.

“Iako je sama proizvodnja predstavljala izazov u pogledu agrotehnoloških mogućnosti, a naročito u mogućnostima strojne berbe, malina kao voćna kultura ima cijeli niz prednosti. Jedna od ključnih prednosti je brzi ulazak u puni rod, što je ujedno i generalno prednost prilikom sadnje bobičastog voća. S obzirom da se radi o višerodnim sortama iz grupe “primocane” berba će trajati sve do sredine listopada, što predstavlja još jednu prednost, budući da se tržištu može ponuditi svježi proizvod dulje vremena”, objašnjavaju iz Borinaca. Dodaju da, s obzirom na navedene prednosti uzgoja, planiraju i daljnja povećanja nasada maline, na površini do 200 hektara, ali i ostalog voća pogodnog za strojnu berbu kao što su kupine, borovnice, crna ribizla i trešnja.

“Vinka plus je jedina tvornica u Republici Hrvatskoj koja realizira zamrzavanje povrća te domaćim i vlastitim proizvodom pokriva taj dio tržišta. Vinka svojom pozicijom u centru sirovinske baze ima značajne konkurentske prednosti za proizvodnju, a nakon toga i preradu povrća i voća. Sa trenutnom proizvodnjom od oko 14,5 tisuća tona zamrznutih proizvoda ujedno je i jedna od najvećih tvornica u regiji. Cilj nam je s planiranom budućom proizvodnjom od 31 tisuća tona postati regionalnim liderom u ovom segmentu proizvodnje, kao i fokusirati se na proizvode s dodanom vrijednošću”, ističe Domagoj Franić, direktor Vinke.

Inače, voćnjak Borinci sa svojih otprilike 900 hektara, najveći je voćnjak u regiji i jedan od najvećih u Europi. S revitalizacijom voćnjaka započelo se 2014. godine kada je donesena strateška odluka o sadnji voćnih kultura koje je moguće brati strojno. Od tada do danas posađeno je 160 hektara višnje i 40 hektara šljive koje se u zadnje tri godine uspješno beru kombajnima za voće.