Na Fakultetu prometnih znanosti jučer je održan okrugli stol na temu ”Sigurnost na 2 kotača”, a organizator je bila udruga Sigurnost u prometu. Dolaskom ljepšeg vremena sve više je motociklista i biciklista u prometu zbog čega treba biti vrlo oprezan s obzirom na to da spomenute kategorije predstavljaju visoko rizičnu skupinu sudionika u prometu, stoji u priopćenju udruge.

Prošle godine poginulo 59 motociklista

U 2018. godine u Hrvatskoj u prometnim nesrećama poginulo 59 motociklista, što predstavlja povećanje od 30,9 posto u odnosu na 2017. godinu kada su smrtno stradala 42 motociklista – kažu organizatori.

Dodatno zabrinjava podatak da je u petogodišnjem razdoblju od 2014. do 2018. godine ukupno poginulo 236 motociklista što predstavlja 14,6 posto ukupnog broja poginulih osoba u prometnim nesrećama na hrvatskim cestama u istom vremenskom razdoblju (1.611).

Upravo ovaj pokazatelj, kao i činjenica da motocikli čine samo 3,82 posto u strukturi voznog parka RH, uz prosječno godišnje prijeđenih oko 3.000 kilometara, svrstava motocikliste u visoko rizičnu skupinu sudionika u prometu.

Prošle su godine 32 (58,2 posto) motociklista poginula u nesrećama uvjetovanim nepropisnom ili neprimjerenom brzinom uvjetima, od čega 26 motociklista (81,3 posto) u prometnim nesrećama koje su sami skrivili.

Nažalost, početkom 2019. godine nastavljena je crna statistika fatalnih stradavanja motociklista, kada je u razdoblju siječanj-travanj smrtno stradalo osam motociklista.

Stanje i sigurnost biciklista

Na skupu je prezentirano i stanje sigurnosti biciklista kojih je tijekom 2018. godine u prometnim nesrećama smrtno stradalo 22, a u razdoblju od 2014. do 2018. godine 125.

Posebno zabrinjava činjenica da su u velikom porastu prometne nesreće biciklista koje su se desile na biciklističkim stazama u odnosu na 2017. godinu kada je evidentirano 25 takvih prometnih nesreća. Prošle 2018. godine evidentirane su 44 prometne nesreće na biciklističkim stazama što predstavlja povećanje od 76% posto.

Besplatne edukacije

Udruga Sigurnost u prometu će ponovno provoditi besplatne edukacije za bicikliste i motocikliste diljem Hrvatske. Edukacije obuhvaćaju teoretske i praktične dijelove na poligonu.

“Konstantno radimo na edukaciji motociklista i biciklista i smatramo da je to ispravan put. Potrebno je provoditi kvalitetne učinkovite infrastrukturne mjere i postupke za poboljšanje sigurnosti. Lokalna uprava na razini gradova i regija treba donijeti odgovarajuće Planove održive urbane mobilnosti s ciljem poticanja korištenja sustava javnog prijevoza i nemotoriziranih vidova prijevoza s nultom stopom emisije štetnih plinova. Svi trebaju surađivati, uvažavati jedni druge, a tako će se u konačnici postići veća sigurnost.”, rekao je Georg Davor Lisicin iz udruge Sigurnost u prometu.