-2 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 4. prosinca 2023.

Na današnji dan pronađena posuda Orion

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Vinkovački misterij, oslikana posuda neobičnog izgleda Orion, pronađena je 21. ožujka 1978. godine na lokaciji današnjeg hotela Slavonija, podsjećaju iz Turističke zajednice grada Vinkovaca.

Naime, u Vinkovcima su 1977. i 1978. godine obavljena arheološka iskopavanja na lokaciji današnjega hotela Slavonija, a vodio ih je dr.sc. Aleksandar Durman, profesor Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Veliko iskopavanje temelja hotela vodilo se od ljeta do kraja jeseni 1977., no početkom sljedeće godine trebalo je dokopati još jedan dio temelja gdje se naknadno moralo ugraditi atomsko sklonište.

Tako se u proširenoj sondi, u sloju koji pripada vučedolskoj kulturi na dubini 1,60 m, pojavila jedna kuća s posebnim ognjištem u njenoj sredini i više jama oko kuće. U jednoj jami otkopano je, uz set glinenih kalupa za lijevanje metalnih sjekira s rupom za nasad drške, nekoliko cijelih i više oštećenih keramičkih posuda.Danas znamenita posuda – kalendar Orion još je malo sačekala na tumačenje u odnosu na kalupe, a onda se pokazala kao još jedno senzacionalno otkriće. Sam pronalazak Oriona na prvi dan proljeća više je nego zanimljiva podudarnost jer je Vučedolcima godina počinjala upravo s prvim danom proljeća.

„Pokazalo da tri posude iz iste jame imaju također poseban značaj, jer se ukras na njima može vezati uz prikaz različitih zviježđa i planet Veneru, kao neka vrsta prvog slikovnog pisma. Tako jedna posuda s četiri ukrašena horizontalna niza, s 12 polja u svakom, predstavlja godinu s četiri godišnja doba i prikazuje najstariji europski, ali i indoeuropski kalendar. Tako se prema znaku u gornjem redu, koji uz dva Sunca prikazuje i zviježđe Orion, kojemu je 21. ožujka u vučedolsko vrijeme, dakle prije gotovo 5000 godina, bio zadnji dan pojave na nebu i nije ga bilo na nebu sve do pojave zime kada dominira na noćnom nebu. Nestanak Oriona, ili preciznije – tri zvijezde iz Orionovog pojasa – obilježio je kraj zime i početak nove godine. Tako je Vučedolcima godina počinjala s prvim danom proljeća Ostala tri horizontalna polja na posudi imaju znakove zviježđa koje se ističu u drugim godišnjim dobima – a prikazuju Plejade, Labuda, Kasiopeju, Blizance te Ribu (i Pegaza zajedno)”, pojasnio je jednom prilikom za Novosti.hr prof. Aleksandar Durman.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno