33 C
Vinkovci
Četvrtak, 20. lipnja 2024.

Na Gastro showu degustacija slavonskih jela na moderan način i Gastro sajam

Više od autora

- vl promo-

Nakon jučerašnje konferencije, koja je obuhvatila predavanja o važnosti kratkih nabavnih lanaca u turizmu i kako lokalna tradicionalna jela prirediti na moderan način, program Gastro showa na Šokačkom stanu nastavljen je danas, a posjetitelji su uživali u degustaciji jela.

Gastro show je organiziran u projektu PannEx Reload u sklopu Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2014.-2020. „Ovo nam je drugi projekt koji je vezan uz prekograničnu suradnju Hrvatske i Srbije, s našim partnerima iz Novog Sada. Iznimno smo zadovoljni i sretni što je projekt ponovno prošao i dobio svoj nastavak. To je cilj naših projekata, potrebno je da imaju održivost i da nastavljaju ono što su započeli. Europska komisija uvrstila je ovaj projekt među osam najboljih za održivi gastronomski turizam i nastojat ćemo podupirati razvoj turizma u našem gradu”, istaknula je Danijela Slipčević, direktorice Agencije za razvoj i investicije Grada Vinkovaca – VIA.

Prije degustacije jela predstavljen je i Gastro sajam, na kojemu su bili izloženi proizvodi slavonskih proizvođača.

„Smisao turizma je privući turiste, povećati turističku potrošenost, no moramo koristiti lokalnu ekonomiju, od hrane i pića. Onda turizma ima smisla jer se potrošenost disperzira na puno partnera i svi žive od turizma. Našu kulturu moramo prezentirati na razne načine, pa tako i kroz hranu”, riječi su Gorana Rihelja, konzultanta u turizmu.


Domagoj Jakovljević – Ribafish, gastro vloger iz Zagreba, također je bio prisutan na Šokačkom stanu kako bi iz prve ruke vidio kako se nešto tradicionalno može prikazati na moderan način. „Ovo je sjecište puteva i mjesto gdje se kroz stoljeća radila divna kuhinja. Tu su dolazili osvajači, puno se sačuvalo rimske i turske kuhinje. Veliku ulogu igra i taj izričaj Slavonije, odnosno ono po čemu je ona posebna, a sve to može biti bolje kada dođu kvalitetni kuhari”, rekao je, dodavši kako mu je najdraže jelo s ovog prostora čvarci od šarana.

Večerašnja degustacija išla je u tri slijeda, a ukusnu hranu pripremio je Tomica Đukić, dugogodišnji chef hrvatske nogometne reprezentacije. Na repertoaru je bila slavonska crna svinja koja je već sama po sebi pravi brend, a pripremljene su patke i guske, koje su na neki način zapostavljene. Za kraj, na meniju je bio i tradicijski kolač s rogačem.

Gost iznenađenja došao je iz daleke Engleske, radi se o Paulu Bradburyiju, koji je našu zemlju promovirao na uistinu neobičan i domišljat način. Naime, izbacio je tekst 25 stvari zašto ne posjetiti Hrvatsku. Glavna ideja bila mu je da će taj naslov privući čitatelje, a onda je kroz napisani tekst zapravo napravio obrat i promovirao Hrvatsku. Primjerice, jedan od argumenata zašto ne posjetiti našu zemlju bio je da se ovdje građevine urušavaju, a onda spomene arenu u Puli kroz prizmu velikog rimskog naslijeđa. „Slavonija i Baranja su prekrasne, imate jako puno potencijala ovdje. Imate toliko puno stvari, za koje možda čak ni lokalni ljudi nisu čuli. Najdraže vaše jelo mi je kulen. Kada sam bio u Dalmaciji, svaki put kada bi netko došao iz Slavonije, donio bi kulen, a imao sam osjećaj da je to najbolje jelo na svijetu”, zaključio je.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno