2 C
Vinkovci
Utorak, 5. ožujka 2024.

Na HRT-u dokumentarni film o Gospi Ilačkoj

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U organizaciji Hrvatske radiotelevizije i producenta filma, Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika, povodom svetkovine Velike Gospe u srijedu će na Prvom programu HRT-a u 20,05 sati biti prikazan višestruko nagrađivani dokumentarni film „Draga Gospa Ilačka“, redatelja Branka Ištvančića.

Film “Draga Gospa Ilačka” nosi u sebi mistiku sakralnog i čovjekov ovozemaljski hod u traganju za smislom života. Tema hodočašća Gospi Ilačkoj otkriva povijest srijemskoga prostora, pojavu svete vode po Blaženoj Djevici Mariji i povezuje ovo svetište s Lourdesom. Snimljen je na izvornim lokacijama, zabilježio je izjave svjedoka, dokumentarnu građu i ambijentalne vrijednosti ovoga hrvatskoga prostora, a glazba se zasniva na originalnim tradicijskim instrumentima i melodici.


Pokretači ovog značajnog filmskog projekta su autor filma Branko Ištvančić i producent Antun Ivanković. Film je nagrađen je Velikom nagradom (Grand Prix) za najbolji film festivala i Nagradom za najbolju glazbu na festivalu vjerskih filmova na Trsatu 2010. Godine. Dobio je i posebno priznanje na 14. International TourFilm Festivalu ITF’CRO 2011. u Splitu “za izuzetno kvalitetan autorski rad religijskog sadržaja u funkciji turizma”. Film je uvrštavan i u druge inozemne festivalske selekcije i konkurenciju za nagrade poput UK Christian Film Festivala u Londonu 2011. godine. Ocjenom međunarodnog žirija osvojio je i posebnu nagradu za režiju na 50. International Tourfilm Festivalu održanom pod visokim pokroviteljstvom Giorgia Napolitana, predsjednika Republike Italije u gradu Lecce u Italiji 2012. godine.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno