Zatvaranjem ugostiteljskih objekata nema više prepunih terasa u centru grada i omiljenog ispijanja jutarnje kave u kafićima. Omiljeni napitak popit ćemo na nekim drugima mjestima u gradu, na klupici ili u parku, a Vinkovčani su već istražili na koje sve načine mogu “otići na kavu” i u lockdownu.
Ako ne može kava iz kafića, može iz aparata – mišljenja je većina naših sugrađana kojima navika ispijanja kave ne izlazi ni u ovom vremenu prepunom zabrana i ograničavanja. Nakon što je Stožer odlukom zatvorio ugostiteljske objekte, usluge posluživanja kave preuzeli su oni koji to mogu raditi, a to su pekare, kiosci, benzinske postaje i aparati za kavu i Vinkovčani rado koriste ovu vrstu usluge. Na klupi u parku ili “s nogu”, brojni su načini na koje izvan svojih domova možemo uživati u najdražem napitku.
“Malo nam je sve čudno, ali čak smo se već naviknuli. Najčešće dođem s prijateljima tu u centar, uzmemo kavu za van ili neko drugo piće i odemo sjesti na klupu. Sad je Advent, pa nekada i prošetamo ako nema mjesta, ali sve u svemu dobro je. Bitno da uspijemo naći način kako da se malo podružimo”, rekao nam je 24-godišnji Mario dok je čekao da mu aparat za kavu izbaci capuccino koji je naručio po cijeni od 6 kuna. Dodaje kako su cijene za koju kunu jeftinije, a okus kave iz papirnate šalice je gotovo jednak onoj u kafiću.
Zatvaranjem ugostiteljskih objekata uistinu je procvao posao s kavama za van, aparatima i uslužnim pultovima. Kako su nam rekli neki od vinkovačkih ugostitelja koji mogu prodavati hranu i napitke, time i kavu, nije to ni blizu prometu kojega su ostvarivali dok su bili otvoreni, no poručuju – bolje išta nego ništa.
“I prije smo u svojoj ponudi imali coffee to go, ali prodaja je bila neznatna, svega par posto od ukupnog prometa. Ljudi kod nas ne žive tim stilom života, više vole sjediti i ispijati svoju kavu. Iako se ovih dana prodaja u tom dijelu podignula, to opet nije ni blizu onoga kad smo bili otvoreni, ali svakako je bolje da nešto kapa, da nešto napravimo i barem malo uspijemo pokriti hladne pogone i potencijalne minuse”, rekao nam je Hrvoje Beljo, vlasnik ugostiteljskog objekta Marabu, dodavši kako se kave na uslužnom pultu prodaju najviše u prijepodnevnim satima, dok se kasnije uzima hrana i napitci poput kuhanog vina ili gina.
Unatoč nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji, građani s papirnatim čašama u ruci nisu rijedak prizor u Vinkovcima, a uslužni pultovi i cafe aparati postali su nova mjesta okupljanja. I za razliku od našeg prethodnog sugovornika kojemu je novi način prodaje kave tek malo pomogao u poslovanju, vlasnici kioska i uslužnih aparata mogu trljati ruke. Prošetali smo do gospođe Dragice Mikulić, prodavačice na kiosku Tiska smještenom pored Gradske kavane, a ona nam je ispričala kako je prodaja kave s aparata drastično porasla.
“Nikad više nismo prodavali kave iz aparata, posla je užasno puno. Prije nego su se zatvorili kafići prodavali smo između 20 i 25 kava dnevno, a sada ih prodamo između 300 i 400. Aparat nam dolaze puniti svaki dan, a nekada kolegica i ja same to napravimo jer nemamo vremena čekati. Najveća gužva nam je predvečer i navečer, ljudi dolaze po kavu, pa prošetaju po parku, sjednu na klupe, kod fontane…”, kaže Mikulić.
Spomenimo još i kako je Nacionalna udruga ugostitelja nedavno od Stožera zatražila da svim ugostiteljima dozvole isporuku kave za van, budući da se u kafićima radi sve po higijenskim uvjetima, dok se kava iz aparata poslužuje bez ikakve kontrole. Odgovor Stožera i dalje se čeka, a ukoliko dođe do pozitivnog odgovora uistinu bi nam se iz korijena mogla promijeniti već dobro ustaljena navika ispijanja kave.