13 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 26. veljače 2024.

Na Međunarodni dan volontera dodijeljene jubilarne zahvalnice Hrvatskog Crvenog križa

Više od autora

- vl promo-

U povodu 145. obljetnice djelovanja Crvenog križa na tlu današnje Hrvatske, 70. obljetnice darivanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa te 30. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatskog Crvenog križa kao samostalnog nacionalnog društva, Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci dodijelilo je jubilarne zahvalnice Hrvatskog Crvenog križa na Međunarodni dan volontera.

„Hrvatski Crveni križ kontinuirano djeluje na ovom prostoru gdje su se izmjenjivala razdoblja rata i mira, ali Crveni križ nije prekidao svoje djelovanje i to zahvaljujući podršci lokalne samouprave, institucija, ustanova, škola, brojnih poduzeća, a ono što je najvažnije, volontera. Djeluje po osnovnom principu, pomoći treba potrebitima i to što prije, odnosno odmah s onim što oni trebaju i tamo gdje oni to trebaju”, kazao je predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci Dražen Švagelj dodavši kako je ovo jedan način da javno izraze svoje poštovanje prema svim tim ljudima koji su dali dio sebe ugrađujući svoje znanje, vrijeme i materijalna sredstva da bi u organizaciji Crvenog križa pomogli onima kojima to najviše treba.

Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci Branko Tomić istaknuo je kako im je zadovoljstvo Međunarodni dan volontera obilježiti upravo dodjelom jubilarnih zahvalnica Crvenog križa onima s kojima najviše surađuju posljednjih pet godina od prethodne dodjele. „Ukupno 108 volontera danas je trebalo dobiti priznanja, no neki nisu mogli doći pa će svoje priznanje preuzeti naknadno“, kazao je. Isto tako, kaže kako kad čovjek pomaže drugima, uvijek se osjeća ispunjenim, što je zapravo i tajna toliko velikog broja volontera.Upravo to nam je potvrdio i volonter Crvenog križa Antonio Vukovac koji je istaknuo kako osjeća potrebu pomagati onima koji su u nevolji. „Moja priča u Crvenom križu krenula je u 5. razredu osnovne škole kad sam prvi puta bio dio pomlatka Crvenog križa. Profesor Ivan Saračević me povukao u ekipu, a s klubom mladih sam krenuo u prvom razredu srednje škole”, rekao je Antonio, inače volonter godine za 2022. godinu Hrvatskog Crvenog križa koji ujedno poziva mlade na volontiranje jer će, kako kaže, nešto naučiti, ali i upoznati nove ljude.

Ispred Grada Vinkovaca svečanosti je nazočila pročelnica za upravne djelatnosti Andrea Vinković koja je zahvalila svim volonterima na njihovom angažmanu. „Zahvaljujući njima Hrvatski Crveni križ opstaje. Unatoč tome što djeluju dugi niz godina, njihova je važnost i danas jednaka. Grad njihov rad uvijek podupire, a kad god ih trebamo za bilo kakvu logističku i tehničku podršku, oni su na raspolaganju. Hvala im, čestitke na velikoj obljetnici i želimo da i dalje djeluju uspješno”, poručila je.

Pročelnica za obrazovanje Vukovarsko-srijemske županije Jadranka Mustapić-Karlić kazala je kako na mladima svijet ostaje. „Naši mladi masovni su u svakom natjecanju, čak najmasovniji u Republici Hrvatskoj po odazivu i uspjesima gdje redovito osvajaju državna natjecanja. Svi koji se ovdje nalazite imate značaj za rad našeg Crvenog križa i na svoj način pridonosite, a vidimo kako je volontera sve više, što nam daje nadu da ima dobrih ljudi koji prepoznaju tuđu slabosti, nemoć i sirotinju”, rekla je Mustapić-Karlić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno