17 C
Vinkovci
Nedjelja, 26. svibnja 2024.

Na Međužupanijsko putuju učenici OŠ Vladimira Nazora i Zdravstvene i veterinarske škole

Više od autora

- vl promo-

Danas je u prostorima Tehničke škole Ruđera Boškovića i Srednje strukovne škole Vinkovci održano Gradsko i općinsko natjecanje Mladih Hrvatskog Crvenog križa. Na natjecanju je sudjelovalo 17 osnovnoškolskih i šest srednjoškolskih ekipa, a sa sucima i članovima radnih ekipa, u programu je bilo uključeno preko 250 osoba.

„Možemo biti sretni što na našem području imamo tako dobre mlade, ali isto tako, puno ih je kod nas angažirano u mladeži Crvenog križa. Tijekom cijele godine oni su volonteri i spremni su pomoći starim i nemoćnim osobama, na različitim natjecanja i sportskim događanjima. Kod nas i dalje prevladava dobar pristup prema mladima u njihovom odgoju, kako u obiteljima, tako i u našoj tradiciji i prosvjeti. Hrvatska ima svoju budućnost, mladi žele prihvatiti ono što je dobro, a to je naučiti kako i na koji način pomoći drugima kojima je to potrebno”, istaknuo je Dražen Švagelj, predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci.

Na samom natjecanju rade se dva praktična zadatka na radilištima s tri ozlijeđene osobe. Također, tu su i dva pisana zadatka, a mladi su kroz natjecanje pokazali svoje znanje i vještine iz pružanja prve pomoći, povijesti Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Hrvatskog Crvenog križa, ali i međunarodnog humanitarnog prava, ljudskih prava i prava djeteta.

Kod osnovnih škola najbolji su bili mladi humanitarci iz OŠ Vladimira Nazora, drugo mjesto pripalo je OŠ Ivana Gorana Kovačića, dok su na trećem mjestu završili učenici iz osnovne škole Zrinskih Nuštar.

 

Među srednjoškolcima pobijedili su učenici iz Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrija Štampara Vinkovci, drugo mjesto osvojila je Gimnazija Matije Antuna Reljkovića Vinkovci, a na trećem mjestu učenici su Tehničke škole Ruđera Boškovića Vinkovci.


„Nama u Crvenom križu ovo je najljepši dan u godini, za ovaj dan ekipe se vrijedno pripremaju po nekoliko mjeseci. Na radilištima naši članovi za zorno prikazivanje ozljeda pokažu na najbolji način kako te ozljede izgledaju u stvarnom životu, a članovi ekipa moraju prepoznati ozljede i pružiti prvu pomoć. Njihovo znanje ocjenjuju suci koji su također bili članovi naših ekipa, u međuvremenu su završili fakultete, a oni poznaju naše detaljne bodovne liste. Kada se to sve završi, računalno povjerenstvo zbraja bodove i radi se konačna tablica i saznajemo tko će nas predstavljati na Županijskom natjecanju 13. travnja, koje je također u Vinkovcima”, rekao je Branko Tomić, ravnatelj Gradskog Crvenog križa Vinkovci.

Pobjedničke ekipe u kategorijama osnovnih i srednjih škola predstavljat će GDCK Vinkovci na Međužupanijskom natjecanju Mladih Hrvatskog Crvenog križa Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Vukovarsko-srijemske županije koje će biti održano u Vinkovcima 13. travnja 2024. Pobjednici na Međužupanijskom natjecanju stječu pravo nastupa na Državnom natjecanju Mladih Hrvatskog Crvenog križa koje će biti održano u Ludbregu 11. svibnja 2024. godine.

„Velika je čast biti s mladima na ovakvom natjecanju i vidjeti njihov volonterski duh i humanitarni karakter. Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci jedno je od najboljih društava u cijeloj Hrvatskoj i ponos su našeg grada. Sudjeluju u izvanrednim situacijama, pružaju pomoć osobama kojima je to potrebno i šire ideju Crvenog križa u prijateljskim zemljama i gradovima. Oni inspiriraju sve nas i brojne generacije”, zaključio je zamjenik gradonačelnika Josip Romić dodavši kako Grad Vinkovci uvijek pomaže i stoji na raspolaganju vinkovačkom Crvenom križu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno