Izvor: Hrvatski Radio Vukovar

U dvorištu Pastoralnog centra Sv. Bone u Vukovaru jučer je predstavljen Popis vukovarskih žrtava u Domovinskom ratu koji sadrži ukupno 2.717 imena žrtava iz Domovinskog rata.

Na popisu se nalaze ubijeni branitelji iz Vukovara, Hrvatske i inozemstva, kao i civili i nestali za kojima se još uvijek traga te ubijeni u srpskim koncentracijskim logorima.

“Želimo da njihova imena trajno ostanu na ovoj spomen ploči za sve naše buduće naraštaje. Oni su zaslužni zašto mi danas živimo u slobodnom Vukovaru i slobodnoj Hrvatskoj. Prema našim saznanjima, ovo je konačna brojka ubijenih u Vukovaru tijekom Domovinskog rata, ali smo ostavili prostora i da se upišu imena onih koja za sada nisu upisana“, istaknuo je gvardijan vukovarskog franjevačkog samostana fra Ivica Jagodić.

Pojasnio je i kako je projekt popisa vukovarskih žrtava započet prošle godine kada su franjevci istaknuli prvi neslužbeni popis s imenima oko tisuću ubijenih. Tada je napravljen i obrazac koji su trebali ispuniti svi oni koji su imali bilo kakva saznanja o stradalima i nestalima. Na taj način došlo se do trenutnog popisa koji će poslužiti daljnjem istraživanju stradanja Vukovara u Domovinskome ratu.

Ovaj popis  iznimno je značajan  za povijest Vukovara, njegovu baštinu i buduće naraštaje zbog kojih svaka žrtva ima svoj smisao. Nakon konferencije za medije u Crkvi sv. Filipa i Jakova služena je sveta misa  koju je predvodio đakovački pomoćni biskup  Ivan Ćurić, a potom je održana i procesija sa svijećama od crkve do Spomenika vukovarskih žrtava.