17 C
Vinkovci
Srijeda, 29. svibnja 2024.

Na Slavonski sokak po rukotvorine, u Bircuz na staru rakiju, a u Vinski šor na dobru kapljicu

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Slavonski sokak, njegova toplina, gostoprimstvo, rukotvorine i raskošna gastronomija i ovoga rujna postaje omiljeno mjesto, sinonim za sve ono što Slavonija predstavlja. Nije to samo prostor, nego duša Vinkovačkih jeseni koju godišnje doživi oko 100 tisuća ljudi.

Prolazak kroz sokak poput je vremeplova koji vraća u slavonsku prošlost. Drvene kućice i štandovi prepuni rukotvorina i tradicionalnih suvenira oživljavaju duh tradicije, a langošice i „poderane gaće”, kobasice i čvarci, čobanac i paprikaš mame na uživanje u bogatoj gastronomskoj paleti. Uz neizostavne zvuke tamburice, ovaj spoj tradicije, domaće kuhinje i dobre zabave dobitna su kombinacija.

Svoju ponudu na 58. Vinkovačkim jesenima predstavit će 36 izlagača na malim i velikim kućicama te štandovima koje su prije šest godina izradili učenici i profesori Drvodjelsko-tehničke škole Vinkovci. Narodne nošnje, šokačke haljine, reklje i košulje, zlatovez i šlinga, obuća, nakit, suveniri od kože, krzna ili drveta, igračke, domaće rakije, likeri i vina… Samo dio je to svega što su pripremile vrijedne ruke naših obrtnika, kojima će se, uz slasne slavonske zalogaje, diviti posjetitelji iz svih dijelova svijeta. Osim na dobro poznatoj lokaciji na Trgu Vinkovačkih jeseni, dio ponude bit će predstavljen i u Dugoj ulici.

Slavonskim sokakom ponovno će se širiti i miris domaćeg čobanca za koji brinu lovci iz 36 lovačkih udruga. Kuhat će ga devet dana trajanja manifestacije, do 16. rujna, četiri udruge dnevno, a potpuno besplatno svakoga dana podijelit će oko 400 porcija. Gastronomsku idilu dodatno će ‘začiniti’ i restoran Jako stara kuhinja, smješten tradicionalno uz Bosut, s pravom slavonskom ponudom na više od 200 kvadrata – tradicionalan čobanac, šaran u rašljama, piletina, roštilj, hladna prasetina.


Na putu prema glavnoj pozornici u centru grada, gosti će nakon Slavonskog sokaka moći zastati u Bircuzu, priči nastaloj prošle godine po uzoru nekadašnje šokačke gostionice. Prolaz Crvenog križa odisat će autohtonim mirisima i okusima mladosti, a ugostitelji će, kažu, pokušati dočarati tadašnji društveni život koji se odvijao u ugostiteljskom objektu. U tijeku je njegovo postavljanje, a svoja vrata otvara u petak.

U Dugoj ulici, neposredno uz glavnu pozornicu do ‘lampe nasrid Vinkovaca’ smjestit će se Vinski šor, oaza najfinijih kapljica koje nam iz svojih vinograda donosi sedam vinara, ponajviše iz Iloka. Sorte vina kao što su pinot, graševina, chardonnay, frankovka ili cabernet sauvignon ugađat će nepcima svih 10 dana Vinkovačkih jeseni pa ne sumnjamo kako će ovaj dio popratnog programa ponovno biti središte okupljanja ljubitelja dobrog vina i ugodne atmosfere.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno